Antena 3 CNN Life Știinţă Ipoteză uluitoare: O bacterie joacă un rol-cheie în reglarea temperaturii planetei

Ipoteză uluitoare: O bacterie joacă un rol-cheie în reglarea temperaturii planetei

1 minut de citit Publicat la 21:02 16 Mai 2016 Modificat la 21:02 16 Mai 2016
cold-front-63037_960_720.jpg
Foto: pixabay.com

Un grup de mici bacterii, Pelagibacteriile, foarte numeroase în apele oceanelor, pare să joace un rol extrem de important în reglarea temperaturii Terrei, potrivit unui studiu realizat la Universitatea Exeter din Marea Britanică, publicat luni în revista ''Nature Microbiology'', scriu EFE şi Daily Mail.

Pelagibacteriile produc sulfat de dimetil (DMS), compus care stimulează formarea norilor. Pe măsură ce temperatura creşte, aceste mici bacterii se înmulţesc şi generează o cantitate mai mare de DMS. Norii rezultaţi reflectă energia solară, iar în acest fel se reduce radiaţia solară care ajunge la suprafaţa mărilor şi oceanelor. Conform acestei teorii, cunoscută sub numele de ''ipoteza CLAW'', fenomenul funcţionează şi invers: când temperatura scade, din cauza norilor, se micşorează şi numărul de Pelagibacterii.

Denumirea de CLAW provine de la iniţialele numelor oamenilor de ştiinţă care au elaborat ipoteza, Robert Charlson, James Lovelock, Meinrat Andreae şi Stephen Warren. Dintre aceştia, Lovelock este cunoscut mai ales pentru ipoteza Gaia, care vede Pământul ca un uriaş organism care se autoreglează.

''Această cercetare demonstrează că Pelagibacteriile reprezintă un compus important în stabilitatea climei. Dacă vrem să înţelegem mai bine modul în care DMS influenţează clima, acest organism trebuie considerat ca un element principal'', a afirmat profesorul Ben Temperton, membru al echipei internaţionale care a efectuat acest studiu.

Este posibil ca bacteriile din acest grup să fie cele mai numeroase organisme de pe planetă, reprezentând circa o treime din totalul celulelor de la suprafaţa oceanelor. Aproximativ o jumătate de milion de bacterii de acest gen se găsesc într-o singură linguriţă de apă de mare.

×
x close