Antena 3 CNN Life Știinţă Invenție revoluționară, premiată cu 10.000 lei la EUROINVENT 2017: Mănușa mecatronică pentru bolnavii de paralizie

Invenție revoluționară, premiată cu 10.000 lei la EUROINVENT 2017: Mănușa mecatronică pentru bolnavii de paralizie

1 minut de citit Publicat la 18:23 29 Mai 2017 Modificat la 18:23 29 Mai 2017
o_1bhacrdmbeqb1e7l1nktb27mi38.jpg

EUROINVENT, cel mai mare salon de invenții din Europa de Sud-Est și-a desemnat câștigătorii. Timp de două zile, peste 400 de invenții și proiecte din mai mult de 20 de țări din toate colțurile lumii au fost prezentate la Palatul Culturii din Iași.

 

Marele premiu, o bursă în valoare de 10.000 lei oferită de Fundația Dan Voiculescu prin intermediul Senatului Științific, a fost câștigat de o echipă de cercetători de la Facultatea de Inginerie Electrică din Iași care a participat în competiție cu mănușa mecatronică. Un dispozitiv destinat strict celor care au suferit un accident vascular cerebral în urma căruia au rămas paralizaţi. Mănuşa mecatronică vine în ajutorul lor și îi ajută să-şi mişte mâna paralizată. Dispozitivul este conectat la un calculator, iar cu ajutorul unor electrozi care se ataşează pe muşchi, reuşeşte să producă mişcarea, și astfel, pacientul se recuperează mult mai repede.
Mănușa mecatronică a fost testată deja pe 12 pacienţi internaţi la Clinica de Neurologie a Spitalului de Recuperare din Iaşi. Inventatorii au muncit 5 ani pentru realizarea dispozitivului și spun că realizarea în serie și dotarea unor spitale de recuperare cu acest system, ar avea un impact deosebit în recuperea mișcărilor mâinii pacienților cu AVC atât în România, cât și in Europa.

 

Pentru al doilea an consecutiv, Fundația Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României, prin Senatul Științific, este partener al EUROINVENT. Fundația promovează și susține personalități remarcabile ale științei și cercetării românești, oferindu-le atât spațiu expozițional, cât și susținere pentru proiectele lor.

 

EUROINVENT promovează creativitatea româneasca în context european, precum și pe cea europeană în plan international, prin expunerea contribuțiilor școlilor academice, a institutelor de cercetare, dar și a inventatorilor individuali.

×
x close