Pasiunea pentru inventică a dnei. Viorica Tamaș, director departament cercetare-dezvoltare HOFIGAL, a început încă din facultate. “Aspiram la cercetare ca la ceva foarte <<sus>>, foare greu de atins”, după cum a declarat pentru
premiileinovaţiei.ro. Profesorii din mediul universitar au fost mereu cei care au încurajat-o, mai ales că mediul universitar “se bucura prin anii ’70 de un înalt prestigiu și exigență”.
Dna. Tamaș a simțit mereu că vrea mai mult: “cercetarea este o competiție continuă cu tine însuți. Nu am vrut niciodată să abandonez. Cercetarea te face tenace și devine o pasiune placută prin implicare și perseverență.”
Liderul echipei de cercetare de la HOFIGAL crede că nimic nu se datorează destinului sau întâmplării. Totul este rodul muncii și perseverenței, spune dna. Tamaș. Ea însăși se consideră un produs “al școlii și al muncii făcute cu seriozitate și implicare”.
“Prima invenție a mea este și cea mai importantă: am facut-o din nevoia de a avea cu ce să lucrez. Se baza pe o închidere hidraulică etanșă a unui aparat.”
Dna. Viorica Tamaș are câteva coordonate foarte precise când vine vorba despre viitor. Singurul domeniu imprevizibil, în opinia dânsei, este cel bancar. “Schimbari importante în următorii 20 și peste mulți ani vor fi în domeniul sănătații umane. Va crește durata de viața activă prin modificari sensibile ale tipului de alimentație, datorită mijloacelor tot mai performante de tratamente și de investigație datorate evoluției informaticii, a implanturilor de organe biologice, a biotehnologiilor, celule stem etc. Implicațiile pe plan socio-economic vor fi majore. Creșterea duratei active de viață, muncă și creație, duc la creșterea cantității de informație acumulată de indivizi, ceea ce devine o sursa foarte importanta de creativitate multiplă în noi și multiple domenii. Cum majoritatea activităților se vor desfasura în mediul electronic, robotică, se vor ivi probleme de tip socio-economic, cu exces sau deficit de forță de muncă. Va fi nevoie de un stat puternic, coordonator, care sa stapânească, sa organizeze și să controleze evoluțiile echilibrate în știință și în domeniul socio-economic”.
Mai multe detalii despre Premiile inovatiei romanesti 2013, pe www.premiileinovatiei.ro.