Una dintre principalele reviste ştiinţifice australiene, Cosmos, a fost criticată joi după ce a publicat articole generate de inteligenţa artificială şi care au fost considerate de mai mulţi experţi ca fiind incorecte sau prea simpliste, informează AFP.
Revista Cosmos, editată de agenţia naţională de ştiinţă din Australia (Commonwealth Scientific and Industrial Research Organisation - CSIRO), o organizaţie susţinută de statul australian, a utilizat programul GPT-4 dezvoltat de compania OpenAI pentru a scrie şase articole ce au fost publicate luna trecută.
Deşi utilizarea inteligenţei artificiale a fost dezvăluită de editorii revistei, Asociaţia jurnaliştilor specializaţi în tematici ştiinţifice din Australia a declarat că folosirea acestei tehnologii stârneşte îngrijorări serioase. Preşedintele asociaţiei, Jackson Ryan, a declarat pentru AFP că într-un articol publicat în Cosmos şi generat cu ajutorul AI, intitulat "Ce se întâmplă cu trupul nostru după moarte?", descrierile proceselor ştiinţifice au fost incorecte sau considerabil simplificate.
De exemplu, AI a descris semne de rigor mortis la trei sau patru ore după deces. Potrivit lui Jackson Ryan, cercetarea ştiinţifică este mai puţin precisă în legătură cu acest subiect.
Un alt exemplu include descrierea autolizei - un proces prin care celulele sunt distruse de enzimele lor -, pe care articolul o descrie ca fiind "autodistructivă". Pentru Jackson Ryan, aceasta este o descriere nepotrivită a procesului.
În general, astfel de inexactităţi vor afecta încrederea şi percepţia oamenilor în raport cu această publicaţie, consideră el.
Potrivit unui purtător de cuvânt al agenţiei naţionale de ştiinţă din Australia, conţinutul redactat cu ajutorul AI a fost verificat de "un instrument ştiinţific calificat şi editat de echipa revistei Cosmos".
Revista a fost criticată, de asemenea, pentru utilizarea subvenţiilor destinate sectorului jurnalistic pentru a-şi dezvolta capacităţile de inteligenţă artificială, ceea ce ar putea fi în detrimentul jurnaliştilor.
Utilizarea AI devine un câmp de luptă major pentru editori şi muzicieni. Recent, cotidianul american The New York Times a dat în judecată OpenAI şi Microsoft la un tribunal din Statele Unite, susţinând că modelele puternice de inteligenţă artificială ale acestor companii au folosit milioane de articole în scopuri de instruire fără permisiunea sa.