După Tauridele Nordice, încă o ploaie de stele va lumina cerul României, în această săptămână. Ploaia de meteori Leonide va atinge apogeul peste câteva zile și ar putea aduce pe cerul nopții până la 15 „stele căzătoare” pe oră.
Această ploaie anuală de meteori provoacă ocazional „furtuni de meteori” - evenimente rare care produc mai mult de 1.000 de meteori pe oră. Se crede că Leonidele sunt cauzate de praful și resturile lăsate în sistemul solar interior de cometa 55P/Tempel-Tuttle, care orbitează în jurul Soarelui la fiecare 33 de ani tereștri, potrivit Live Science.
În acest an, vârful prognozat este imediat după miezul nopții EST pe 17-18 noiembrie (05:00 UTC pe 18 noiembrie). Aproximativ 15 meteori pe oră sunt de obicei văzuți pe un cer întunecat în timpul perioadei de vârf a Leonidelor.
Lumina puternică a lunii poate face mai dificilă observarea stelelor căzătoare mai slabe, ceea ce înseamnă că nu va fi de mare ajutor să călătoriți departe de lumini pentru Leonide în acest an - chiar și fără lumini artificiale, strălucirea lunii va eclipsa cea mai mare parte a spectacolului.
Cum recunoaștem o „Leonidă”
Deși nu se așteaptă ca vârful din acest an să producă o furtună de meteoriți, există totuși o mică șansă ca acest lucru să se întâmple.
Aceste izbucniri bruște, de peste 1.000 de meteori au avut loc în 1833, 1866, 1966, 1999, 2001 și 2002, când Pământul a trecut prin vechi câmpuri de resturi lăsate în sistemul solar interior de 55P/Tempel-Tuttle, în timp ce cometa se afla aproape de periheliu, cel mai apropiat punct de soare, potrivit American Meteor Society.
Următorul periheliu al cometei 55P/Tempel-Tuttle va fi în 2031, potrivit NASA. Dar chiar și înainte de această dată, Pământul s-ar putea deplasa prin câmpuri de resturi vechi care ar putea declanșa un spectacol mai puternic - deși este imposibil de prezis dacă sau când se va întâmpla acest lucru.
Ploile de meteoriți sunt denumite de obicei după constelația din care par să provină. Pentru Leonide, este vorba de Leu. Dacă vedeți o stea căzătoare și îi urmăriți traiectoria înapoi până în Leu, este o Leonidă. Cu toate acestea, stelele căzătoare ale tuturor ploilor de meteoriți pot apărea oriunde pe cerul nopții.
Ce sunt „stelele căzătoare”
„Stelele” căzătoare sunt de fapt meteoroizi - particule mici, stâncoase, care lovesc atmosfera Pământului. Aceste particule care se rostogolesc se încălzesc și se vaporizează, eliberând energie vizibilă ca dungi de lumină pe cerul nopții.
Le puteți vedea cel mai bine cu ochiul liber pe cerul întunecat.