Antena 3 CNN Life Știinţă În căutarea ''particulei lui Budha''? China își face propriul accelerator de particule

În căutarea ''particulei lui Budha''? China își face propriul accelerator de particule

1 minut de citit Publicat la 23:40 27 Noi 2015 Modificat la 23:40 27 Noi 2015
cern.jpg
sursa: home.cern
Momentan recordul celui mai mare accelerator de particule din lume îl ține Elveția. Faimosul Mare Accelerator de Hadroni CERN din Elveția este cunoscut datorită imensului tunel circular de sub pământ ce are o circumferință de 17 kilometri. În curând acesta va fi depășit. China plănuiește să construiască unul de două ori mai mare decât cel al CERN, potrivit playtech.ro.

Se pare că în 2020 China se va apuca să construiască un tunel subteran ce va fi de două ori mai mare decât cel european, și de șapte ori mai puternic. Numit Acceleratorul de Pozitroni Circular, sau Circular Electron Positron Collider (CEPC) în engleză, va avea o circumferință de 100 de kilometri, destul încât să înconjoare lejer Manhattanul.

Un accelerator de particule lovește particule atomice la viteze apropiate de viteza luminii pentru a afla care au fost efectele unor asemenea coliziuni în timpul Big Bang-ului. Pentru ca aceste condiții să fie atinse, este nevoie de viteze din ce în ce mai mari, și de mai multe tipuri de particole pentru a fi lovite. La LHC din Europa, oamenii de știință lovesc protoni cu viteza luminii. În China, cercetătorii doresc să lovească electroni împreună cu pozitroni pentru a crea un mediu extrem de curat, astfel încât bozonul lui Higgs să poată fi detectat mai ușor.

În 2040 CEPC va fi lărgit prin construcția unui accelerator de protoni, asemănător celui din Elveția dar mult mai mare. Asemenea lui LHC, acceleratorul de protoni chinezesc va căuta să descopere secretul materiei negre, a Big Bangului și a găurilor negre.

Aparent, construcția acestui accelerator va fi un proiect internațional, unde mai multe universități și oameni de știință vor participa pentru a oferi sugestii în privința noii construcții. China se pare că dorește să prindă America și Europa din urmă în privința numărului de cercetări finanțate de stat.

×
Etichete: CERN
TOP articole
x close