Dr. Helen Driscoll susține că, din cauza avansului tehnologic, felul în care oamenii vor interacționa cu roboții se va schimba drastic în anii care urmează. Expertă în psihologia sexului și relațiilor, dr. Driscoll este de părere că "sexul tehnologic", așa cum l-a numit, va înlocui relațiile fizice obișnuite până în 2070.
Deja oamenii au posibilitatea de a-și comanda online un manechin care să le devină partener de viață. Iar în anii ce urmează roboții interactivi, controlați prin senzori de mișcare, vor deveni centrali in industria jucăriilor sexuale. Iar de aici nu mai este decât un pas până ca manechinele să "prindă viață", este de părere dr. Driscoll, de la Universitatea din Sunderland.
"Ne gândim la problemele legate de realitatea virtuală și sexul cu roboți în contextul normelor curente. Însă dacă privim înapoi, la normele legate de sex din urmă cu 100 de ani, este evident că acestea s-au schimbat rapid și radical. Pe măsură ce realitatea virtuală se apropie tot mai mult de realitate și poate să mimeze sau chiar să îmbunătățească experiența sexului cu un partener uman, putem să considerăm că unii vor alege această cale sexului cu un partener uman. Oamenii ar putea să se și îndrăgostească de partenerii lor virtuali. Poate părea șocant sau neobișnuit acum, însă nu ar trebui să tragem automat concluzia ca realțiile virtuale au mai puțină valoare decât cele reale. Realitatea este că oamenii se îndragostesc de personaje fictive, deși nu există nicio șansă să le întâlnească și să interacționeze cu ele", a explicat profesorul.
Dr. Driscoll a subliniat că există deja numeroase persoane care trăiesc singure, care nu au putut să găsească pe cineva sau au pierdut un partener, și care ar putea trage beneficii dintr-o astfel de relație. Din punct de vedere psihologic, un partener sexual virtual ar fi o soluție pozitivă pentru cei care suferă de singurătate, a spus psihologul.