Antena 3 CNN Life Știinţă Ce a ieșit la iveală în timpul ultimelor surpări ale craterului Batagaika din Siberia, poreclit ''Poarta spre iad''

Ce a ieșit la iveală în timpul ultimelor surpări ale craterului Batagaika din Siberia, poreclit ''Poarta spre iad''

<1 minut de citit Publicat la 12:32 08 Mai 2017 Modificat la 12:32 08 Mai 2017
o_1bfjmaertfrkof21o4s26r1s768.jpg
foto: captura Youtube

Deşi craterul care a început să apară odată cu topirea permafrostului Siberiei îngrijorează, are şi o latură pozitivă, cel puţin pentru paleontologi, care pot obţine fosile esenţiale pentru reconstituirea paleoecosistemului din Pleistocenul mediu, care conţinea printre altele şi mamuţi.

Craterul Batagaika a început să fie observat printr-o serie de imagini prin satelit din anul 1999 şi de atunci a avut o creştere însemnată, relatează Live Science.

Se găseşte în Republica Sakha din Rusia în taigaua estului Siberiei şi-a început creşterea treptată în anii '80. De asemenea, conform unei prezentări a savanţilor la a treia conferinţă a Palaeo-Arctic Spatial and Temporal Gateways, primele semne ale craterului au apărut în anii '70.

Pe măsură ce solul se surpa, a scos la iveală fosile care includ vegetaţie şi mamifere ale vieţii Pleistocenului (2,5 milioane - 11.700 de ani), inclusiv mult căutaţii mamuţi.

După cum reiese în înşiruirea celor trei fotografii de mai jos obţinute cu ajutorul sateliţilor Landsat 7 şi Landsat 8 ai NASA, craterul a avut o creştere treptată, iar cu timpul a ajuns la o formă alungită a cărei întindere depăşeşte un kilometru.

×
x close