Un studiu de amploare a analizat fundul Oceanului Pacific şi nenumăratele deşeuri ce se găsesc acolo.
Studiind 18.000 de ore de filmare realizate cu ajutorul unor vehicule speciale, specialiştii de la
Monterey Bay Aquarium Research Institute au cercetat fundul oceanului, mergând până la o adâncime de aproximativ 4 kilometri.
Vehiculele s-au deplasat pe Coasta de Vest, de la Golful California, până în Insula Vancouver şi Insulele Hawaii şi au descoperit cea mai mare aglomerare de deşeuri din plastic, metal şi alte materiale, notează
MBARI.
În canionul Monterey, oamenii de ştiinţă au realizat anual 200 de scufundări de cercetare şi au găsit peste 1.150 de deşeuri.
"
Am fost surprinsă să văd atât de multe gunoaie în apele adânci. De obicei nu ne gândim că activităţile noastre zilnice afectează viaţa aflată la 3,5 kilometri adâncime în ocean. Sunt sigură că există mult mai multe deşeuri pe care noi nu le-am observat în canion", a declarat coordonatoarea studiului, Kyra Schlining.
Mare parte dintre deşeuri, aproximativ o treime, sunt din plastic. Deoarece razele soarelui nu ajung pe fundul mării, aceste obiecte se vor degrada în câteva sute de ani. Pe măsură ce se descompun, ele se vor rupe în bucăţele mici pe care animalele de pe fundul mării le vor consuma, iar aceste substanţe toxice vor intra în lanţul trofic.
Potrivit MBARI, dintre obiectele confecţionate din metal, cam două treimi erau din cutii de conserve sau obiecte din oţel şi aluminiu.
De asemenea, s-au observat şi echipamente de pescuit, recipiente din sticlă, haine şi obiecte din hârtie.
Acum, oamenii de ştiinţă de la MBARI speră să poată realiza o serie de cercetări mai amănunţite pentru a înţelege impactul biologic pe care îl au aceste resturi pe termen lung asupra vieţii de pe fundul oceanului şi nu numai.
"
Cel mai frustrant pentru mine este faptul că mare parte dintre materialele pe care le-am văzut (sticlă, metal, hârtie, plastic) ar putea fi reciclate", a mai spus Kyra Schlining.