Antena 3 CNN Life Știinţă Imagini spectaculoase din prima misiune în jurul polilor Pământului. SpaceX a trimis în spațiu un militar cripto într-o capsulă Dragon

Imagini spectaculoase din prima misiune în jurul polilor Pământului. SpaceX a trimis în spațiu un militar cripto într-o capsulă Dragon

R.K.
1 minut de citit Publicat la 12:36 01 Apr 2025 Modificat la 12:36 01 Apr 2025
spacex
Cum se văd polii Pământului, din capsula Dragon. Foto: Captură video/SpaceX

Compania lui Elon Musk, SpaceX, a publicat imagini spectaculoase de la bordul capsulei Dragon, care orbitează în jurul polilor Pământului. 

„Este pentru prima dată când oamenii sunt pe orbită în jurul polilor Pământului”, a scris Musk, pe X.

Echipajul Fram2, numit astfel după o navă norvegiană folosită în expedițiile polare, a decolat, marți dimineața.

Misiunea este finanțată de Chun Wang, un investitor din Malta care și-a construit averea prin operațiuni de minare a criptomonedelor. Acesta a plătit SpaceX o sumă nedivulgată pentru a face posibil acest zbor.

Alături de el zboară alți trei exploratori ai regiunilor polare, pe care i-a cunoscut în călătoriile sale: regizoarea norvegiană Jannicke Mikkelsen, cercetătoarea germană în robotică Rabea Rogge și aventurierul australian Eric Philips. Niciunul dintre ei nu a mai călătorit în spațiu până acum.

„Întotdeauna am fost fascinat de depășirea limitelor și de explorarea necunoscutului”, a declarat Wang într-un eveniment audio pe platforma X.

De ce este specială această misiune

Fram2 nu este doar o nouă aventură turistică, ci un omagiu adus explorării polare. Spre deosebire de Stația Spațială Internațională (ISS), care orbitează aproape de ecuator, Fram2 va zbura direct peste poli, urmând o traiectorie de 90 de grade față de ecuator – un traseu mult mai solicitant din punct de vedere al combustibilului.

Cea mai apropiată tentativă de a zbura aproape de poli a fost realizată în 1963, în cadrul misiunii sovietice Vostok 6, dar aceasta s-a desfășurat la o înclinație de doar 65 de grade.

Cercetări asupra corpului uman și a efectelor microgravitației

Pe parcursul celor 3-5 zile petrecute în spațiu, echipajul va participa la diverse experimente științifice. Vor oferi date despre adaptarea organismului la imponderabilitate și la răul de mișcare, o afecțiune comună în rândul astronauților.

De asemenea, vor efectua scanări RMN similare cu cele realizate de echipajul Polaris Dawn, pentru a ajuta cercetătorii să înțeleagă mai bine efectele microgravitației asupra creierului uman.

×
x close