Antena 3 CNN Life Știinţă Guma de mestecat care blochează viusurile precum Covid, herpesul sau gripa. Secretul stă într-o proteină din fasole

Guma de mestecat care blochează viusurile precum Covid, herpesul sau gripa. Secretul stă într-o proteină din fasole

N.B.
3 minute de citit Publicat la 07:00 12 Apr 2025 Modificat la 08:31 12 Apr 2025
O femeie baga in gura o guma de mestecat
Covid, gripa, zona zoster, dar și gripa aviară și rujeola sau chiar şi virusurile tropicale care apasă tot mai mult asupra Europei sunt bolile de care am putea fi protejaţi dacă mestecăm guma minune. Sursa foto: Getty Images (poza cu caracter ilustrativ)

Un studiu a fost realizat de cercetătorii de la Universitatea din Pennsylvania School of Dental Medicine, împreună cu un grup de colaboratori din Finlanda, care au descoperit că o proteină aflată în fasolea Lablab purpureus şi care, transferată în gumă de mestecat, se poate transforma într-un scut împotriva virușilor. Primele rezultate ale cercetării au fost publicate în revista Molecular Therapy, preluată de La Repubblica.

Descoperirea, aflată în prezent în fază experimentală, ar putea deveni o soluție capabilă să lupte împotriva unor agenți patogeni precum gripa și Herpes Zoster, dar și împotriva virusurilor în expansiune, precum gripa aviară și rujeola. 

Covid, gripa, zona zoster, dar și gripa aviară și rujeola sau chiar şi virusurile tropicale care afectează tot mai mult Europa sunt bolile de care am putea fi protejaţi dacă mestecăm guma minune. Punctul de pornire al echipei de oameni de știință este tocmai acțiunea virusurilor, al căror număr se înmulțește și devine o amenințare. Din cauza scăderii numărului de persoane vaccinate există un pericol care amenință sănătatea mai multor țări din lume, cu un impact grav și asupra costurilor sistemului sanitar. Iar cazul copilului de 8 ani nevaccinat care a murit de curând în Texas, Statele Unite ale Americii demonstrează acest lucru.

Pe aceste considerente a luat naştere proiectul grupului de cercetare din SUA și a colegilor lor finlandezi, cu scopul de a îmbunătăți protecția populației prin dezvoltarea unei gume de mestecat care conține proprietăți antivirale.

Trebuie remarcat faptul că până în prezent această activitate era limitată la virusurile gripale și virusul herpes simplex-1, pentru că ambele au un impact puternic asupra societății. Virusurile gripei sezoniere afectează anual milioane de oameni din fiecare țară, ceea ce devine o problemă  pentru sistemul de sănătate și consumă resurse economice importante. Gripa, de exemplu, consideră cercetătorii, "costă sistemul din SUA mai mult de 11,2 miliarde de dolari anual". Iar HSV-1 este cauza principală a orbirii infecțioase în țările occidentale.

Pe de altă parte, cu privire la agentul patogen al herpesului zoster, este nevoie să fie protejate mai întâi persoanele fragile, începând cu vârsta de 50 de ani, pentru că marea majoritate a persoanelor afectate de această boală sunt de această vârstă, iar nu mai puţin de 120.000 de cazuri se înregistrează în fiecare an. 

Cercetătorii au început proiectul de la ideea "să reducă încărcăturile virale în zonele în care are loc transmiterea". Și deoarece pentru virusurile luate în considerare acest lucru se întâmplă mai mult prin gură decât prin nas, oamenii de ştiinţă s-au concentrat pe cavitatea bucală. Dar nu este prima dată când se realizează acest gen de cerectări. Cercetările desfăşurate în anul 2022 au arătat cum o abordare similară a putut elimina peste 95% din urmele de SARS-CoV-2 din saliva pacienților afectați de Covid.

În schimb, această ultimă lucrare s-a concentrat pe gripă și herpes zoster. Oamenii de știință au dezvoltat o gumă de mestecat făcută din fasole lablab, care conține în mod natural o proteină antivirală (Fril), capabilă să "neutralizeze două virusuri herpes simplex (HSV-1 și HSV-2) și două tulpini de gripă A (H1N1 și H3N2).

Experimentul a obţinut următoarele rezultate: o gumă de 40 de miligrame care conținea 2 grame de pudră de fasole a reușit să reducă efectiv încărcarea virușilor testați cu peste 95%. Ceea ce i-a determinat pe autori să susţină: "Aceste rezultate ridică speranța că ar putea fi posibilă evaluarea gumei de mestecat în viitoarele studii clinice umane pentru a minimiza infecția și transmiterea virusului".

Pe de altă parte cercetătorii își propun acum să facă un pas înainte: studierea pudrei de fasole lablab pentru a dezvolta o gumă de mestecat capabilă să acționeze eficient și împotriva virusului gripei aviare, care în Statele Unite se răspândește cu forță în fermele de bovine, provocând și infecții în rândul muncitorilor expuși la infecție.

×
x close