GOLIAT, primul nanosatelit românesc, dezvoltat de un consorţiu de cercetare condus de Agenţia Spaţială Română, a fost lansat în cadrul zborului inaugural al rachetei Vega a Agenţiei Spaţiale Europene (ESA), luni, în jurul orei 10.10 GMT (12.10 ora României), de la o bază din Guyana Franceză.
În timpul zborului inaugural, mica rachetă europeană Vega va lansa pe orbită 9 nanosateliţi, printre care şi satelitul românesc Goliat, într-o misiune de numai 81 de minute.
Lansarea satelitului Goliat va putea fi urmărită în direct pe site-ul Agenţiei Spaţiale Europene (
www.esa.int).
ESA a precizat că misiunea se desfăşoară normal, fiecare din primele trei etaje cu combustibil solid al rachetei separându-se succesiv, în conformitate cu programul. La mai puţin de şase minute de la decolare, al patrulea si ultimul etaj cu propulsie lichidă a reuşit prima aprindere, urcând racheta până la altitudinea de 1450 km.
Racheta are o înălţime de 30 de metri, o greutate la sol de 137 tone, şi are capacitatea de a transporta o încărcătură de 1,5 tone pe orbită joasă (700 km altitudine).
Satelitul Goliat este dezvoltat în conformitate cu standardul internaţional CubeSat şi are ca obiective: realizarea de imagini de înaltă rezoluţie, măsurarea dozei de radiaţii ale fluxului de micrometeorizi şi transferul datelor către staţiile de la sol pentru analiză şi diseminare ştiinţifică. Un obiectiv secundar al acestuia ar fi acela de a valida în spaţiu sub-sistemele dezvoltate pentru reutilizarea şi dezvoltarea ulterioară în misiuni viitoare.
Proiectul GOLIAT a fost prezentat într-o conferinţă de presă organizată pe data de 20 ianuarie de către Agenţia Spaţială Română, condusă de Marius Ioan Piso, directorul programului microsatelitului.
Un obiectiv important al misiunii este dezvoltarea infrastructurii de sol în două locuri diferite: platfoma Măgurele (Ilfov) şi Marişel (Cluj). Centrele de comunicaţii includ echipamentul de emisie-recepţie radio, antenele şi sistemele de orientare automată ce vor fi utilizate în etapele de operare ale satelitului.
Timpul standard al misiunii nanosatelitului este de 6 luni, în condiţii normale fiind nevoie de 1-3 ani până începe să ardă.
Costurile proiectului sunt greu de estimat, satelitul fiind la început finanţat de Ministerul Educaţiei şi fiind realizat printr-un proiect în valoare de 1,5 milioane lei, precizează
Mediafax.