Antena 3 CNN Life Știinţă Furnicile amputează membrele camarazilor răniți pentru a le salva viața, potrivit unui studiu

Furnicile amputează membrele camarazilor răniți pentru a le salva viața, potrivit unui studiu

furnici getty
Furnicile sunt capabile să diagnosticheze, într-o oarecare măsură, rănile și să le trateze în consecință | Sursă foto: Getty Images
de Andreea Ştefan    |    03 Iul 2024   •   07:30

Amputarea membrelor este efectuată de către chirurgi atunci când o leziune traumatică, cum ar fi o rană de război sau un accident de mașină, cauzează o distrugere extensivă a țesuturilor sau în cazuri de infecție sau boli grave. Cu toate acestea, oamenii nu sunt singurii care efectuează astfel de intervenții, potrivit The Guardian.

Sună ca o scenă dintr-un film de Spielberg: un muncitor rănit este supus unei amputații de urgență, efectuată de unul dintre colegii săi, care îi permite să trăiască încă o zi. Dar aceasta nu este o poveste umană - este un comportament observat la furnici.

Deși nu este prima dată când îngrijirea rănilor a fost observată la furnici, oamenii de știință spun că descoperirea lor este primul exemplu al unui animal non-uman care efectuează amputații salvatoare, operația fiind efectuată pentru a trata rănile picioarelor și pentru a preveni apariția sau răspândirea infecției.

Și, în mod surprinzător, insectele par să adapteze tratamentul pe care îl administrează la locul rănii. „Furnicile sunt capabile să diagnosticheze, într-o oarecare măsură, rănile și să le trateze în consecință pentru a maximiza supraviețuirea răniților", a declarat Dr. Erik Frank, de la Universitatea din Lausanne și primul autor al cercetării.

Scriind în revista Current Biology, Frank și colegii săi raportează cum au tăiat furnicile tâmplar din Florida (Camponotus floridanus) pe membrul posterior drept, apoi au observat reacțiile colegilor lor de cuib timp de o săptămână.

Rezultatele au arătat că 13 din 17 furnici cu răni pe femur sau coapsă au suferit amputații din partea colegilor lor de cuib, membrul lor fiind tăiat la nivelul trohanterului - articulația cu osul șoldului.

„Colegii de cuib începeau să lingă rana înainte de a urca cu piesele lor bucale pe membrul rănit până când ajungeau la trohanter. Colegii de cuib au continuat apoi să muște în mod repetat piciorul rănit până când acesta a fost tăiat", a scris echipa.

În schimb, nu au fost observate amputări pentru cele nouă furnici cu răni pe tibie sau pe piciorul inferior. În schimb, aceste furnici au primit doar îngrijire a rănilor de la colegele lor de cuib sub formă de lingere.

Echipa a înregistrat rezultate similare atunci când s-a repetat configurația folosind furnici cu răni infectate.

Un alt set de experimente a arătat că furnicile izolate cu răni infectate erau mult mai predispuse la moarte decât cele cu răni sterile. Cu toate acestea, ratele lor de supraviețuire s-au îmbunătățit considerabil dacă furnicile rănite au fost returnate în colonii - ceea ce sugerează că tratamentele oferite de colegii lor de cuib au fost benefice - sau dacă membrul infectat a fost amputat de cercetători, deși acest lucru a adus beneficii doar pentru rănile de la coapsă.

Frank a declarat că, la început, a fost contraintuitiv faptul că amputațiile nu erau benefice și pentru rănile de la nivelul picioarelor inferioare. Cu toate acestea, cercetările ulterioare au sugerat că rănile de la nivelul coapsei, dar nu și cele de la nivelul gambei, erau asociate cu deteriorarea structurilor care pompează o substanță asemănătoare sângelui în corpul furnicilor. Prin urmare, infecțiile din partea inferioară a piciorului se răspândesc în corp mult mai repede decât cele din coapsă, ceea ce înseamnă că amputarea primului picior nu îmbunătățește prea mult supraviețuirea.

Frank a declarat că furnicile erau cel mai probabil rănite în timpul disputelor teritoriale cu coloniile vecine, dar tratarea răniților aducea beneficii.

„Observăm la aceste specii Camponotus că aproximativ 10-11% dintre furnicile care ies la vânătoare sau în căutare de hrană poartă o rană din ziua precedentă. Așadar, ele reprezintă încă o parte importantă a coloniei", a spus el.

Prof. Francis Ratnieks, de la Universitatea din Sussex, care nu a fost implicat în lucrare, a declarat că nu a fost surprins de rezultate. "Este un alt exemplu de adaptare în viața insectelor sociale lucrătoare, în care lucrătorii se ajută reciproc pentru a lucra pentru colonia lor și pentru a-și ajuta colonia", a spus el.

„Cum ar fi atunci când o albină lucrătoare face un dans waggle pentru a direcționa un partener de cuib la alimente, sau atunci când un lucrător își sacrifică viața în apărarea coloniei, sau aici unde lucrătorii amputa membrele unui lucrător rănit sau infectat."

×
Subiecte în articol: furnici studiu
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
DNSC: „Amenințare cibernetică pentru utilizatorii Android”
x close