Funinginea are contribuţie mult mai mare decât se estima până în prezent la încălzirea globală, arată rezultatele unei cercetări publicate în Jurnalul de Cercetări Geofizice - Atmosfere, scrie
BBC News.
Oamenii de ştiinţă susţin că particulele provenite de la motoarele diesel dar şi cele provenite de la arderea lemnului ar putea avea un impact asupra atmosferei de două ori mai mare decât s-a estimat iniţial.
Totodată, aceştia spun că funinginea se situează pe locul al doilea, imediat după emisiile de dioxid de carbon, în topul celor mai importanţi agenţi de încălzire a climei.
Aerosolii de carbon negru sunt responsabili pentru absorbţia radiaţiilor solare şi pentru evaporarea rapidă la nivelul solului, a apei sau a gheţii.
Studiul concluzionează că aceste particule au un efect de încălzire chiar mai mare decât metanul.
În timp ce emisiile de carbon negru din Europa şi America de Nord sunt în scădere datorită restricţiilor referitoare la motoarele diesel, ele au crescut considerabil în celelalte state.
Având în vedere aceste rezultate, profesorul Piers Forster de la Universitatea din Leeds consideră că tot diminuarea emisiilor de dioxid de carbon este cel mai bun mod de a aborda schimbările climatice pe termen lung.