Antena 3 CNN Life Știinţă Fumul degajat de incendiile de vegetație, mai nociv pentru creier decât alte tipuri de poluare. Studiu: Crește riscul de demență cu 21%

Fumul degajat de incendiile de vegetație, mai nociv pentru creier decât alte tipuri de poluare. Studiu: Crește riscul de demență cu 21%

degajari fum incendiu vegetatie
Degajări mari de fum, la un incendiu de vegetație. Sursa foto: Getty Images
de Mia Lungu    |    30 Iul 2024   •   15:46

Fumul emanat de incendiile de vegetație este mai nociv pentru sănătatea creierului decât alte tipuri de poluare a aerului și poate crește riscul de demență cu o cincime, arată un studiu nou, derulat timp de zece ani, potrivit The Guardian.

Constatările cercetătorilor din SUA, raportate luni la Conferința internațională a Asociației Alzheimer din Philadelphia, vin în contextul în care milioane de oameni au petrecut sfârșitul de săptămână sub avertizări privind calitatea aerului, din cauza incendiilor de vegetație cu degajări mari de fum, din vestul SUA, inclusiv un incendiu de vegetație uriaș în California, care s-a extins la mai mult de 360 000 de acri.

În prim-plan sunt particulele fine sau PM 2,5 - particule minuscule de aproximativ 30 de ori mai mici decât diametrul unui fir de păr uman, care pot fi inhalate adânc în plămâni și pot ajunge în sânge. Această poluare - provenită din trafic, fabrici și incendii - poate cauza sau agrava bolile de inimă și de plămâni, iar noul studiu adaugă dovezi că ar putea juca un rol și în demență.

Cercetătorii au urmărit fișele medicale a 1,2 milioane de adulți în vârstă din sudul Californiei între 2009 și 2019. Aceștia au utilizat monitorizarea calității aerului și alte date pentru a estima expunerea rezidențială la PM 2,5 pe parcursul a trei ani din cauza fumului incendiilor de pădure sau din alte cauze.

Studiul a constatat că șansele unui nou diagnostic de demență au crescut cu aproximativ 21% pentru fiecare creștere de 1 microgram a concentrației de particule din incendii. Comparativ, riscul a crescut cu 3% pentru fiecare salt de 3 micrograme în particulele care nu provin din incendii de vegetație, au concluzionat cercetătorii de la Universitățile din Washington și Pennsylvania.

Nu este clar, încă, de ce ar exista o diferență. Dar, având în vedere creșterea numărului de incendii de vegetație, acest lucru necesită mai multe studii, a declarat directorul științific al Asociației Alzheimer, Maria Carrillo. Aceasta mai ales având în vedere că riscul de Alzheimer, cea mai frecventă formă de demență, este mai mare pentru populațiile cu venituri mai mici, care ar putea evita mai greu aerul nesănătos, a spus ea.

Avertismentele de sănătate îndeamnă la rămânerea în casă atunci când calitatea aerului este slabă, dar „există o mulțime de oameni care nu au opțiunea de a rămâne acasă sau care lucrează afară”, a remarcat ea.

Studiul se adaugă unui număr tot mai mare de cercetări privind impactul negativ al fumului incendiilor de vegetație asupra sănătății umane.

Un studiu publicat în iunie a legat peste 50 000 de decese premature din California de expunerea la fumul incendiilor de vegetație din ultimul deceniu. Alte studii au legat expunerea la fumul incendiilor de vegetație de riscurile crescute de atacuri de cord și nașteri premature.

×
Citește mai multe din Știinţă
» Vezi toate știrile din Știinţă
Cele mai noi știri
Parteneri
x close