NASA a surprins o imagine spectaculoasă a galaxiei spiralate UGC 10043, realizată de Telescopul Spațial Hubble în decurs de 23 de ani, notează Live Science. Publicată pe 12 decembrie 2024, această fotografie unică dezvăluie bulgărele luminos al galaxiei și oferă o perspectivă inedită asupra structurii tridimensionale a unei galaxii spiralate, văzută pe muchie. Fotografia remarcabilă este rezultatul unei combinații de imagini colectate între 2000 și 2023, demonstrând avantajele unei observații îndelungate din spațiu.
În această imagine specială realizată de Hubble, galaxia spirală strălucitoare UGC 10043 dezvăluie secretele bulgărelui său neobișnuit de mare.
Ce este: Galaxia spirală UGC 10043
Unde este: La 150 de milioane de ani-lumină distanță, în constelația Serpens
Când a fost publicată: 12 decembrie 2024
De ce este atât de specială: Această imagine a unei galaxii spiralate realizată de Telescopul Spațial Hubble este un portret în curs de realizare de mai bine de două decenii.
Feeling edgy?
— Hubble (@NASAHubble) November 22, 2024
This new #HubbleFriday image features an edge-on glimpse of the spiral galaxy UGC 10043.
Located roughly 150 million light-years from Earth, UGC 10043 is one of the rare spiral galaxies that Hubble sees edge-on from its perspective: https://t.co/J91Nq6IR0n pic.twitter.com/RGC0PKGry4
La fel ca majoritatea imaginilor full-color ale obiectelor spațiale, aceasta este o combinație de imagini luate în diferite lungimi de undă ale luminii. Ceea ce diferențiază această imagine, însă, este faptul că datele utilizate pentru crearea ei au fost colectate în timpul sesiunilor de observare din 2000 și 2023 - la 23 de ani distanță.
Acesta este unul dintre avantajele de a avea un telescop spațial pe orbită pentru atât de mult timp: Hubble a fost lansat de pe naveta spațială Discovery la 24 aprilie 1990, iar îndelungata sa activitate i-a permis să capteze o cantitate uriașă de date despre fiecare colț al cosmosului.
Dar, pe lângă metodele prelungite folosite pentru a o crea, este și o imagine neobișnuită.
Galaxiile spiralate - care reprezintă aproximativ 60% din toate galaxiile din univers, potrivit Agenției Spațiale Europene - sunt, din întâmplare, văzute de obicei cu fața în sus atunci când sunt privite din sistemul solar. Acesta este motivul pentru care galaxiile spiralate sunt de obicei asociate cu brațe spiralate vii, care pot fi văzute doar dintr-o perspectivă față în față.
Cu toate acestea, UGC 10043 este văzută pe muchie, cu inelele sale aparent aplatizate într-o linie. Acest unghi unic oferă astronomilor șansa de a vedea cum sunt structurate galaxiile spirală în 3D.
Această imagine a UGC 10043 dezvăluie benzi evidente de praf, care ar arăta probabil ca niște brațe spiralate dacă galaxia ar fi văzută față în față.
Aici, ele par să blocheze strălucirea colectivă a stelelor care alcătuiesc galaxia însăși. Ele conțin, de asemenea, nori întunecați, care sunt regiuni de formare a stelelor.
În centrul imaginii se află un bulgăre de lumină - nucleul luminos al galaxiei. Toate galaxiile au unul, dar cel al UGC 10043 este neobișnuit de mare. Astronomii cred că acest lucru s-ar putea datora faptului că UGC 10043 s-a ciocnit cu o galaxie pitică din apropiere, lăsând-o cu un plus de praf și gaz care a alimentat-o pentru a crea noi stele. O coliziune ar putea explica și de ce discul galaxiei este ușor deformat, îndoit în sus la un capăt și în jos la celălalt.