Antena 3 CNN Life Știinţă Floarea-soarelui rezistentă la secetă, creată de cercetătorii români împreună cu cei străini. Când va putea fi cultivată pe câmp

Floarea-soarelui rezistentă la secetă, creată de cercetătorii români împreună cu cei străini. Când va putea fi cultivată pe câmp

Mia Lungu
1 minut de citit Publicat la 11:10 09 Noi 2024 Modificat la 11:10 09 Noi 2024
floarea soarelui planta
Cercetătorii români au creat plante de floarea-soarelui rezistente la secetă. Sursa foto: Getty Images

Povestea de succes prezentată în emisiunea Agricool de la Antena 3 CNN vine de la Cluj, acolo unde cercetătorii români în colaborare cu specialiști din Belgia, Germania și Polonia, au încheiat cu succes un proiect prin care au fost obținute rădăcini de floarea-soarelui mai dezvoltate și mai tolerante la secetă.

Cultura de floarea-soarelui a fost calamitată pe suprafețe foarte mari, în ultimii trei ani, în țara noastră. Datele arată că aproape două milioane de hectare la culturile de floarea-soarelui și porumb au fost distruse de lipsa apei. În aceste condiții, accesul la hibrizi rezistenți la secetă ar putea să reducă pierderile din cultură. 

Noile plante de floarea-soarelui nu intră sub incidența restricțiilor privind Organismele Modificate Genetic, pentru că a fost folosită, pentru ameliorarea plantelor, o bacterie naturală care trăiește în pământ. 

„Dacă scade nivelul de apă din sol, aceste rădăcini au crescut foarte bine și prima impresie este că pur și simplu încearcă să ajungă la apă. În momentul în care scade nivelul de apă, acest lucru stimulează și mai bine creșterea rădăcinilor”, a explicat Dr. Adriana Aurori, coordonator al proiectului din partea USAMV Cluj

Deocamdată rezultatele la nivel de laborator au fost spectaculoase. Iar eficiența s-a văzut și după teste făcute pe alte plante.

În ceea ce privește floarea-soarelui, specialiștii clujeni spun că ar mai fi nevoie de câțiva ani pentru aprofundarea studiilor și utilizarea noilor plante create în culturile fermierilor, pe suprafețe mari.

Proiectul de cercetare a fost derulat în perioada 2021-2024 și a beneficiat de o finanțare de 200.000 de euro.

×
x close