Antena 3 CNN Life Știinţă Fenomenul climatic care a ucis 23.000 de oameni loveşte din nou. "Suntem nepregătiţi"

Fenomenul climatic care a ucis 23.000 de oameni loveşte din nou. "Suntem nepregătiţi"

Earth_Nulschool_Net_Y20140707.png
de O.P.    |    16 Iul 2014   •   13:07

Unul dintre cele mai importante fenomene climatice ale lumii se numeste El Nino si isi are originea in estul Pacificului. Manifestarile lui sunt insotite, de regula, de bulversari climatice, antrenand catastrofe naturale, umane si economice majore. In 1997-1998 el a provocat moartea a 23.000 de persoane la nivel mondial si ca cauzat daune de peste 40 miliarde dolari. Un nou El Nino este asteptat pentru urmatoarea vara, dar instrumentele de supraveghere nu sunt pregatite, scrie publicatia franceza Le Point. Curentii marini reprezinta o piesă esentiala pentru toate sistemele climatice de pe glob. Ele interactioneaza cu masele de aer si influenteaza presiunea atmosferica. Nu fac exceptie de la aceasta regula nici curentii din Oceanul Pacific.

In trecerea lor, curentii de aer "apasa" aerul cald de la suprafata apei, in timp ce apa rece urca de-a lungul coastelor americane. Consecinta imediata: ploi abundente in Asia si Oceania si un cer fara nori in estul Pacificului. Aceasta etapa climata poarta numele La Nina.

Dar uneori, diferena de presiune dintre vestul si estul Pacificului diminueaza, ba chiar se inverseaza. Apele calde, norii si precipatatiile se deplaseaza spre estul Oceanului. Aceasta miscare modifica traiectoria furtunilor, amplificand fenomenul de seceta si antrenand alte anomalii climatice. Este ceea ce se cunoaste sub denumirea de El Nino, descoperit in 1920 de cercetatorul britanic Gilbert Walker.

In medie, fenomenul dureaza noua luni. In 2014, apele de profunzime ale Pacificului din jurul ecuatorului au fost anormal de calde, ceea ce lasa sa se intrevada un El Nino de mare amploare, crede autorul articolului din Le Point.

Citiţi mai multe despre acest subiect, pe www.incomemagazine.ro
 

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close