Iain Stewart, cercetător scoţian, crede că este doar o chestiune de timp până când un imens cutremur de pământ va lovi unul dintre marile oraşe ale lumii, provocând astfel "pagube fără precedent în istoria umanităţii”, relatează
7sur7.be. El a explicat că riscul de catastrofă a crescut din cauza unui număr din ce în ce mai mare de mega-oraşe construite pe sau în proximitatea faliilor seismice majore. El a explicat că multe dintre aglomeraţiile urbane au fost ridicate pe aceste linii de falie, pentru că acestea oferă în general condiţii excelente, cum ar fi accesul la apă şi sunt deseori înconjurate de câmpii, ideale pentru culturile agricole.
Dacă, înainte, "această atracţie fatală” pentru zonele periculoase nu era un lucru rău, pentru că seismele erau rare şi majoritatea oraşelor nu erau atât de mari, în zilele noastre, riscul de catastrofă este mult mai mare, este de părere profesorul scoţian. Chiar dacă, în zilele noastre, cutremurele de pământ sunt deseori mai puţin distructive datorită normelor îmbunătăţite din construcţii, seismele provoacă totuşi mai multe victime, pentru că metropolele de azi adună laolaltă mult mai mulţi locuitori.
Omenirea s-a pus în mod conştient în situaţii care riscă să provoace propria distrugere. Toată lumea ştie, de exemplu, că oraşul San Francisco trăieşte sub ameninţarea unui cutremur de pământ major, şi, cu toate astea, oraşul nu încetează să se extindă, mărind, deci, numărul potenţial al victimelor, în caz de seism, a adăugat acesta.
Sporirea populaţiilor care locuiesc la malul mărilor poate provoca un masacru, în caz de tsunami major. Iar geologul se întreabă de ce oamenii decid să ignore avertismentele emise de oamenii de ştiinţă, care, dacă ar fi luate în seamă, le-ar putea salva viaţa.