Eclipsa începe în jurul orei 10:45, are maximul în jurul orei 11:55 și se termină la 13:05, cu o durată medie pentru țara noastră de două ore și 20 de minute, informează Observatorul Astronomic "Amiral Vasile Urseanu".
Acoperirea Soarelui de către Lună va varia în funcţie de locul observației, fiind mai scăzută în sudul țării și mai ridicată în nord. La București eclipsa va începe la 10:48, are maximul la 11:55 și se termină la 13:04, cu o acoperire a Soarelui de 43%.
Eclipsa se va vedea totală de la Polul Nord și regiunile învecinate. Locuitorii Insulelor Feroe vor avea parte de o totalitate de maxim două minute și 30 de secunde, aproximativ aceleași condiții intâlnindu-se și în arhipeleagul Svalbard.
Eclisa va putea fi văzută din toată Europa, din Nordul Africii și din țările Israel, nordul Iranului, nordul Chinei și jumătatea estică a Mongoliei.
Următoarea eclipsă de Soare vizibilă din România se produce pe 21 iunie 2020.
Consultaţi tabelul de mai jos pentru a vedea orele de început, maxim și sfârșit ale eclipsei, pentru diferite localități din țara noastră:
Eclipsa poate fi observată fără instrumente astronomice. Puteți privi spre Soare, în siguranță, folosind un filtru de sudură verde. Cel mai bun fitrul este Mylar, ce poate fi găsit la magazinele de specialitate.
Trebuie să priviți Soarele din 5 în 5 minute și veți vedea cum marginea Lunii va atinge discul acestuia. Acoperirea maximă se va produce înmomentul de maxim.