Antena 3 CNN›Life›Știinţă›
Fantasticul spectacol al cerului. Imagini UIMITOARE create de exploziile solare
Fantasticul spectacol al cerului. Imagini UIMITOARE create de exploziile solare
<1 minut de cititPublicat la 08:05 02 Feb 2012Modificat la 08:05 02 Feb 2012
Foto: Huffington Post
După furtuna solară din luna ianuarie, locuitorii din Emisfera Nordică au fost martorii unui fenomen uimitor: aurora boreală. Pământul a fost lovit, săptămâna trecută, de cea mai mare explozie solară din ultimii şapte ani.
Furtuna solară a fost observată de Space Weather Prediction Center din Colorado, SUA, iar fizicienii care au studiat acest fenomen au declarat că sunt foarte îngrijoraţi de radiaţiile care au ajuns pe Pământ.
Furtuna solară are loc atunci când activitatea solara interacţionează cu câmpul magnetic al Pământului, ca urmare a fenomenului denumit ejecţie coronală de masă (coronal mass ejection CME).
Fenomenul, prescurtat CME, este de fapt un nor încărcat cu particule emanate de soare, care traversează spaţiul cu viteze supersonice. În condiţii optime, aşa numitul nor poate atinge câmpul magnetic al Pământului în numai câteva ore.
În urma impactului dintre vântul solar si câmpul magnetic terestru, apare aurora, fenomen optic ce constă într-o strălucire intensă observată pe cerul nocturn.
Când apare în emisfera nordică, fenomenul e cunoscut sub numele de aurora boreală. În emisfera sudică, fenomenul poartă numele de auroră australă, iar în zonele polare, aurora polară.