O parte a unei rachete chinezești a explodat, în această săptămână, într-o regiune cu trafic intens de pe orbita Pământului, provocând un nor de peste 700 de bucăți care se de resturi, scrie CNN.
Compania chineză de stat Shanghai Spacecom Satellite Technology (SSST) a lansat marţi pe orbită 18 sateliţi de internet ca lot inaugural al unei reţele de comunicaţii care va concura cu vasta constelaţie Starlink a companiei SpaceX a lui Elon Musk. La scurt timp după aceea, partea superioară a rachetei care a transportat aceşti sateliţi pe orbită a părut să explodeze și au generat resturi estimate la cel puțin 700 de bucăți, potrivit firmelor americane de urmărire spaţială.
Nu se știe dacă ruperea ultimului etaj al rachetei a fost cauzată de o coliziune cu un alt obiect sau de o explozie la bord a combustibilului neutilizat pentru rachetă.
Firma americană de urmărire spaţială LeoLabs a declarat că este probabil ca cifra resturilor iscate să depăşească 900, făcând din acest eveniment unul dintre cele mai mari de până acum. Norul de resturi, creat la aproximativ 800 de kilometri altitudine, va persista mai mulţi ani, au declarat mai mulţi analişti.
US Space Command, o filială a Departamentului de Apărare al SUA, a confirmat joi ruperea rachetei și a comunicat că nu a observat amenințări imediate, precizînd că va continua facă evaluările de rutină.
Adevăratele riscuri ale norului de resturi nu vor fi cunoscute decât peste o zi-două cât va dura analiza experților.
Este al doilea incident de acest fel. În 2022, un etaj al rachetei Long March 6A s-a dezmembrat în spaţiu şi a creat sute de resturi, provocând critici la adresa Chinei din partea ţărilor occidentale şi a susţinătorilor sustenabilităţii spaţiale, care au afirmat că Beijingul ar trebui să controleze mai bine modul în care se debarasează de corpurile de rachetă uzate.
Potrivit LeoLabs, există aproape 1.000 de corpuri de rachete abandonate pe orbita joasă a Pământului, iar acest număr continuă să crească din cauza creșterii lansărilor, pe măsură ce mai multe țări se concentrează pe ambițiile lor spațiale.