Antena 3 CNN Life Știinţă Experimentul care arată cum au fost transportate celebrele statui "moai" de pe Insula Paştelui

Experimentul care arată cum au fost transportate celebrele statui "moai" de pe Insula Paştelui

1 minut de citit Publicat la 14:41 26 Oct 2012 Modificat la 14:41 26 Oct 2012
Experimentul care arată cum au fost transportate celebrele statui "moai" de pe Insula Paştelui
Foto: airpano.com
Un grup de cercetători susţine că a descoperit metoda prin care imensele statui de pe Insula Paştelui, celebre în întreaga lume, ar fi fost transportate pe insulă. Potrivit noii teorii, statuile din piatră ar fi „umblat” de la carieră şi până în locul în care se află în prezent.

Mai exact, cercetătorii spun că este posibil ca masivele statui, cunoscute sub denumirea „moai”, să fi fost împinse pur şi simplu, dintr-o parte în alta, de un grup de parsoane. Metoda este similară, spun cercetătorii, cu felul în care poate fi mutat un frigider, de exemplu.

Grupul de cercetători a făcut şi un experiment pentru a-şi confirma teoria. Ei au construit o replică tridimensională de 4,35 metri şi au făcut-o să „meargă”, relatază Discovery News.

Puteţi vedea experimentul în materialul următor:

 
Aproape 1.000 de statui se află în Rapa Nui (numele indigen al Insulei Paştelui). Având dimensiuni ce variază între 1,8 metri şi 10 metri, statuile moai au fost sculptate între anii 1100 și 1680 (interval obţinut prin datare cu radio-carbon).

Statuile sunt de fapt reprezentări complete de torsuri sau de figuri îngenunchiate şi cu mâinile petrecute peste abdomen. Unele statui moai au fost îngropate până la gât în decursul timpului din pricina alunecărilor de teren.



Aproape toate statuile moai (95%) au fost sculptate în roci din cenuşă vulcanică solidificată sau în tuf provenit dintr-un singur loc din craterul vulcanului Rano Raraku, acum stins. Nativii care le-au sculptat au utilizat doar dălți din piatră făurite din bazalt, dintre care unele se mai găsesc abandonate în cariera de piatră.

Încă nu este cunoscut cum au fost deplasate statuile. Unii au sugerat că transportul acestora a necesitat un fel de sanie în formă de Y, trasă cu ajutorul unor funii făcute din scoarța dură a arborelui hau-hau (triumfetta semitriloba) care erau legate în jurul gâtului statuii. Pentru deplasarea în acest mod erau necesari între 180 și 250 de oameni, în funcție de mărimea statuii.

 

 

 

×
x close