Antena 3 CNN Life Știinţă Este viaţă pe Jupiter? Agenţia Spaţială Europeană şi sonda Juice ne vor da răspunsul

Este viaţă pe Jupiter? Agenţia Spaţială Europeană şi sonda Juice ne vor da răspunsul

1 minut de citit Publicat la 20:08 03 Mai 2012 Modificat la 20:08 03 Mai 2012
Este viaţă pe Jupiter? Agenţia Spaţială Europeană şi sonda Juice ne vor da răspunsul
Foto: jupitertoday.com
Agenţia Spaţială Europeană (ESA) intenţionează să lanseze în 2022 o sondă spaţială care să exploreze planeta Jupiter şi sateliţii - acoperiţi de gheaţă - care orbitează în jurul acesteia, pentru a căuta eventuale urme de viaţă, informează AFP.
   
Sonda Juice (Jupiter Icy Moons Explorer) va decola de la centrul spaţial Kourou din Guyana franceză, la bordul unei rachete Ariane, şi va ajunge pe orbita lui Jupiter abia după opt ani.
   
Sonda va efectua, pe parcursul a cel puţin trei ani, observaţii detaliate asupra sistemului alcătuit din Jupiter şi sateliţii ei, care reprezintă în opinia specialiştilor de la ESA un fel de "sistem solar în miniatură".
   
Juice va studia mai ales atmosfera acestei planete gazoase uriaşe - cea mai mare din sistemul nostru solar -, ca şi sateliţii lui Jupiter, denumiţi "galileeni". Io şi vulcanii săi, Europa şi gheţurile sale, Ganymede şi Callisto, alcătuiţi din gheaţă şi roci - cu toţii ar putea adăposti oceane interne şi deci anumite forme de viaţă.
   
"Vom studia condiţiile care ar putea face ca aceşti sateliţi să fie locuibili", a declarat Fabio Favata, directorul departamentului de planificare a programelor ştiinţifice din cadrul ESA.
   
"Aceşti sateliţi au o scoarţă groasă de gheaţă, sub care s-ar putea afla un ocean. Dacă există vreo formă de viaţă, bacteriană sau de alt fel, atunci ele se află în aceste oceane", a adăugat el.
   
Sonda Juice nu va coborî pe aceşti sateliţi ai lui Jupiter, dar va utiliza o serie de radare pentru a cerceta spaţiile de sub suprafeţele lor.
   
În 2011, astronomii au declarat că satelitul Europa ar putea ascunde o întindere de apă cu o suprafaţă echivalentă cu cea a Marilor Lacuri din America de Nord.
   
Construirea sondei, lansarea ei şi operaţiunile de exploatare au un cost estimativ de 830 de milioane de euro.
   
Pe lângă această sumă, misiunea va avea nevoie de 200-250 de milioane de euro, sumă ce vor fi plătită de cele 19 state membre ale ESA şi de partenerii lor internaţionali, pentru a echipa sonda Juice cu instrumentele ştiinţifice de care are nevoie.
   
Comitetul pentru programe ştiinţifice din cadrul ESA îşi va da avizul definitiv pentru această misiune în 2014.
 


×
TOP articole
x close