Antena 3 CNN Life Știinţă „Este destul de şocant”: Noul studiu care arată cum se schimbă creierul femeii în timpul sarcinii

„Este destul de şocant”: Noul studiu care arată cum se schimbă creierul femeii în timpul sarcinii

femeie insarcinata sarcina
Cercetătorii au cartografiat pentru prima dată schimbările din creierul unei femei, care se reorganizează ca răspuns la sarcină. Sursa foto: Getty Images
de Mia Lungu    |    17 Sep 2024   •   07:00

Sarcina declanşează schimbări majore în corpul unei femei - hormonale, cardiovasculare, respiratorii, gastrointestinale, urinare şi altele. Şi, după cum arată un nou studiu, creierul femeii însărcinate trece, la rândul lui, prin schimbări majore, unele trecătoare, altele de lungă durată, transmite luni Reuters, potrivit Agerpres.

Cercetătorii au anunţat luni că au cartografiat pentru prima dată schimbările care se produc pe măsură ce creierul unei femei se reorganizează ca răspuns la sarcină, pe baza scanărilor efectuate de 26 de ori, începând cu trei săptămâni înainte de concepţie, până la nouă luni de sarcină şi apoi, postpartum, doi ani mai târziu.

Studiul a constatat o reducere generalizată a volumului de materie cenuşie corticală, zona încreţită care cuprinde stratul cel mai exterior al creierului, precum şi o creştere a integrităţii microstructurale a materiei albe, situată mai adânc în creier. Ambele modificări au coincis cu o creştere a nivelului hormonilor estradiol şi progesteron.

Materia cenuşie este compusă din corpurile celulare ale celulelor nervoase aflate în creier. Materia albă este alcătuită din fascicule de axoni - fibre lungi şi subţiri - ale celulelor nervoase care transmit semnale în cadrul unor conexiuni pe distanţe lungi în creier.

Studiul, primul de acest gen, s-a bazat pe un singur subiect: Elizabeth Chrastil, la Universitatea California din Irvine, Statele Unite, coautoare a studiului, care a devenit mamă pentru prima dată. Ea a născut un băiat sănătos, care are în prezent 4 ani şi jumătate. Chrastil avea 38 de ani în timpul studiului, iar acum are 43 de ani.

„Creierul matern suferă o schimbare coregrafică de-a lungul gestaţiei”

Oamenii de ştiinţă au declarat că, după finalizarea acestui studiu, au observat acelaşi tipar la alte câteva femei însărcinate, care au fost supuse unor scanări cerebrale în cadrul unui studiu în curs de desfăşurare, numit "Proiectul creierului matern". Cercetătorii intenţionează să extindă numărul subiecţilor la câteva sute.

"Este destul de şocant că în 2024 nu avem aproape nicio informaţie referitoare la ceea ce se întâmplă în creier în timpul sarcinii. Această lucrare (de cercetare) deschide mai multe întrebări decât răspunsuri, iar noi atingem aceste întrebări doar la suprafaţă", a adăugat Chrastil.

Scanările au demonstrat o reducere, în medie, de aproximativ 4% a materiei cenuşii în aproximativ 80% dintre regiunile creierului studiate. O mică revenire postpartum nu a readus volumul la nivelurile anterioare sarcinii.

Totodată, scanările au relevat o creştere de aproximativ 10% a integrităţii microstructurale a materiei albe, un indicator al sănătăţii şi calităţii conexiunilor dintre regiunile creierului, care a atins un nivel maxim la sfârşitul celui de-al doilea trimestru de sarcină şi la începutul celui de-al treilea, urmând ca, după naştere, să revină la starea anterioară sarcinii.

"Creierul matern suferă o schimbare coregrafică de-a lungul gestaţiei, iar noi suntem în sfârşit capabili să observăm procesul în timp real", a declarat Emily Jacobs, specialistă în neuroştiinţe la Universitatea California din Santa Barbara, autoare principală a studiului publicat în jurnalul Nature Neuroscience.

"Studiile anterioare au realizat instantanee ale creierului, înainte şi după sarcină. Însă, nu am fost niciodată martori ai creierului în toiul acestei metamorfoze", a adăugat Jacobs.

Cercetătorii au declarat că nu este clar dacă pierderea de materie cenuşie este un lucru rău. "Această schimbare ar putea indica o reglare fină a circuitelor cerebrale, nu foarte diferită de ceea ce se întâmplă cu toţi adulţii tineri pe măsură ce trec prin pubertate şi creierul lor devine mai specializat. Unele schimbări pe care le-am observat ar putea fi, de asemenea, un răspuns la cerinţele fiziologice ridicate ale sarcinii în sine, demonstrând cât de adaptabil poate fi creierul", a declarat Laura Pritschet, cercetătoare la Universitatea din Pennsylvania şi autoare principală a studiului.

Cercetătorii speră ca în viitor să examineze modul în care variaţia acestor modificări ar putea ajuta la prezicerea unor fenomene precum depresia postpartum şi modul în care preeclampsia - o problemă gravă care afectează tensiunea arterială şi poate apărea în timpul sarcinii - ar putea dăuna creierului.

Chrastil a declarat că nu a fost conştientă în timpul studiului de datele care indicau modificările la nivelului creierului său, precizând că nu a simţit nimic diferit. "Unii oameni vorbesc despre 'creierul de mămică' şi lucruri de acest gen", a spus Chrastil, referindu-se la ceaţa mentală cu care se confruntă unele femei însărcinate. "Eu n-am avut parte de aşa ceva", a adăugat ea. 

×
Subiecte în articol: creierul sarcina studiu
Citește mai multe din Știinţă
» Vezi toate știrile din Știinţă
Cele mai noi știri
Parteneri
x close