Antena 3 CNN High Tech Elon Musk vrea să construiască pe Marte un „oraș autosuficient” cu peste un milion de oameni, până în 2054

Elon Musk vrea să construiască pe Marte un „oraș autosuficient” cu peste un milion de oameni, până în 2054

colonizare planeta marte spacex
Randare digitală care ilustrează o colonie pe Marte, publicată de un astronaut SpaceX. Sursa foto: X/ Jared Isaacman
de Mia Lungu    |    23 Oct 2024   •   11:34

Elon Musk susține că, în 30 de ani, peste un milion de oameni ar putea locui într-un oraș „autosuficient” pe Marte, datorită rachetei sale.

În timp ce echipa sa SpaceX a obținut o victorie semnificativă în încercarea de a realiza călătorii interplanetare la prețuri accesibile, Elon Musk a făcut o afirmație îndrăzneață cu privire la posibilitatea de a locui pe Marte, pe rețeaua socială X.

O mare parte a lumii a urmărit fermecată cum șeful SpaceX a prins, pentru prima dată în istorie, un accelerator uriaș de la racheta sa Starship.

Această realizare remarcabilă deschide calea călătoriilor spațiale cu costuri reduse, implicând rachete reutilizabile care transportă încărcături uriașe spre Lună și dincolo de aceasta, ca o „cale ferată” interplanetară. Acest lucru va permite oamenilor să se mute în orașe pe Lună și pe Marte.

În timp ce personalul SpaceX întâmpina succesul cu urale și lacrimi, Musk a postat pe X: „Turnul a prins racheta!!!”

„Dacă civilizația este rezonabil de stabilă în următorii 30 de ani, pe Marte va fi construit un oraș autosuficient de peste un milion de oameni”., a mai scris acesta pe X.

Înaintea misiunii, el a declarat că, dacă aceasta va fi un succes, speră ca „primele zboruri cu echipaj pe Marte să aibă loc în patru ani”. 

„Primele nave spațiale către Marte vor fi lansate peste doi ani”

„Primele nave spațiale către Marte vor fi lansate peste doi ani, când se va deschide următoarea fereastră de transfer Pământ-Marte”, a spus el.

„Acestea vor fi fără echipaj pentru a testa fiabilitatea aterizării intacte pe Marte. Dacă aceste aterizări merg bine, atunci primele zboruri cu echipaj pe Marte vor avea loc peste patru ani. Rata zborurilor va crește exponențial de acolo, cu scopul de a construi un oraș autosuficient în aproximativ 20 de ani. A fi multiplanetar va crește foarte mult durata probabilă de viață a conștiinței, deoarece nu vom mai avea toate ouăle, la propriu și metabolic, pe o singură planetă.”, a susținut Elon Musk.

După decolarea de duminică, uriașul „super heavy booster” din prima etapă a rachetei s-a întors cu succes pe Pământ, gata să fie utilizat din nou.

Acesta conținea combustibil pentru a propulsa racheta de 3.000 de tone de pe rampa de lansare. După ce a fost golit și desprins de corpul principal al rachetei Starship, propulsorul a zburat singur înapoi la rampa de lansare, unde a fost smuls din aer de un set de degete mecanice uriașe.

Propulsoarele din interiorul boosterului s-au asigurat că rezervorul înalt de 233 de picioare s-a apropiat încet și vertical de aparatul de lansare, astfel încât cleștele „Mechazilla” să-l poată prinde în siguranță.

Un purtător de cuvânt al SpaceX a declarat: „Aceasta este o zi pentru cărțile de istorie ale ingineriei”.

Starship este considerată de specialiști drept cea mai bună opțiune pentru călătoria interplanetară între Pământ și Marte. Capacitatea de a reutiliza componente precum propulsoarele este vitală pentru accesibilitatea unor astfel de misiuni.

×
Parteneri
x close