Grupul interguvernamental de experţi privind schimbările climatice (IPCC) definitivează un raport ce semnalează riscurile pe care le presupune încălzirea globală în ceea ce priveşte furnizarea alimentelor şi consecinţele acestui fenomen asupra stabilităţii sociale, emigraţiei şi securităţii, relatează EFE, citată de Agerpres.
Raportul - la care va lucra până duminică grupul de experţi internaţionali şi de reprezentanţi politici reuniţi la Yokohama - analizează cunoştinţele ştiinţifice actuale despre schimbările climatice, impactul acestui proces asupra omului şi asupra naturii în diverse regiuni ale lumii, 'riscurile viitoare', precum şi 'potenţialul şi limitele' adaptării umane, a explicat IPCC într-un comunicat. La elaborarea proiectului s-a ţinut cont de consecinţele de până acum ale schimbărilor climatice şi de previziunile privind evoluţia lor, pentru a 'identifica răspunsuri efective şi a înţelege mai bine provocările', a semnalat vicepreşedintele grupului, Chris Field.
Printre 'efectele dovedite' ale schimbărilor climatice, proiectul menţionează seceta frecventă şi intensă, inundaţiile, schimbări în furnizarea de alimente, scăderea randamentului culturilor, efecte adverse asupra sănătăţii, degradarea habitatelor şi dispariţia unor specii de animale. În domeniul alimentar, proiectul de raport avertizează în legătură cu efectele 'variate şi complexe' ale încălzirii globale asupra terenurilor cultivabile, creşterea nivelului apei mării şi oceanelor şi modificarea intensităţii precipitaţiilor.
Unele regiuni situate la latitudini înalte - ca Rusia - ar putea beneficia de aceste efecte pentru că ar dispune, de exemplu , de mai multe terenuri apte pentru culturi datorită dezgheţului, în timp ce alte zone s-ar putea vedea prejudiciate de secetă şi de alte condiţii climatice extreme. Potrivit proiectului, orice 'efect iniţial pozitiv' va fi decompensat de factori negativi.
Creşterea temperaturilor cu un singur grad Celsius în regiuni temperate ca America de Nord sau Europa ar provoca diminuări ale principalelor culturi din aceste zone (grâu, orez şi porumb). Previzibila penurie alimentară şi creşterea subsecventă a preţurilor 'ar mări în mod indirect' riscul de conflicte violente între ţări sau între comunităţi, de proteste şi alte forme de instabilitate socială provocate de sărăcie.