Antena 3 CNN Life Știinţă Durata zilelor s-ar putea modifica din cauza încetinirii rotaţiei nucleului intern al Pământului

Durata zilelor s-ar putea modifica din cauza încetinirii rotaţiei nucleului intern al Pământului

2 minute de citit Publicat la 19:49 19 Iun 2024 Modificat la 19:49 19 Iun 2024
terra
Începând din 2010, rotația nucleului intern a încetinit / Profimedia

Centrul Terrei se învârte neobişnuit de încet în ultimii 14 ani. Dacă această tendinţă misterioasă continuă să se manifeste, ea ar putea duce la creşterea duratei zilelor terestre, potrivit unui studiu recent, informează livescience.com, citat de Agerpres.

Nucleul intern al Pământului este o sferă de dimensiunea Lunii, formată din fier și nichel solid, situată la peste 4.800 de kilometri sub suprafață. Acesta este înconjurat de un nucleu extern, un strat de metale topite extrem de fierbinți, la rândul său acoperit de manta, un strat de roci topite, iar deasupra se află scoarța terestră. Deși Pământul se rotește în jurul propriei axe, nucleul intern se poate roti cu o viteză ușor diferită față de manta și scoarță din cauza vâscozității nucleului extern.

În ultimele patru decenii, cercetătorii au observat că nucleul intern se rotește ușor mai rapid decât mantaua și scoarța. Cu toate acestea, un nou studiu publicat pe 12 iunie în revista Nature a arătat că, începând din 2010, rotația nucleului intern a încetinit și acum acesta se rotește mai lent decât restul straturilor Pământului.

Cum afectează rotaţia nucleului durata zilelor

John Vidale, seismolog la Universitatea Southern California, a declarat că a fost surprins de seismogramele care sugerau această schimbare. Echipa sa a analizat datele a peste 100 de seisme repetitive între 1991 și 2023, care au permis cartografierea rotației nucleului intern. Aceasta este cea mai convingătoare dovadă până acum că fenomenul de "backtracking" (încetinirea rotației nucleului intern) se întâmplă cu adevărat.

Dacă rotația nucleului intern continuă să încetinească, atracția gravitațională ar putea încetini și rotația straturilor exterioare ale Pământului, modificând durata zilelor noastre. Însă, astfel de schimbări ar fi de ordinul miimilor de secundă și ar fi greu de remarcat.

Motivul exact al încetinirii rotației nucleului intern nu este cunoscut. Posibile cauze includ îngroșarea fierului lichid din nucleul extern sau atracțiile gravitaționale din regiunile dense ale mantalei. Frecvența fenomenului de "backtracking" este de asemenea necunoscută, fiind necesare seturi mai lungi de date pentru a înțelege tendințele pe termen lung.

Nucleul intern rămâne un mister, dar tehnologiile recente au oferit mai multe informații, dezvăluind că acesta este ușor asimetric, mai moale decât se așteptau cercetătorii și capabil să se rotească în afara axei Pământului, având chiar un nucleu interior separat. Cercetările vor continua pentru a înțelege mai bine aceste procese și modificările nucleului intern în timp.

×
x close