Antena 3 CNN Life Știinţă După cutremure apocaliptice, Japonia se pregăteşte de un nou CATACLISM de proporţii

După cutremure apocaliptice, Japonia se pregăteşte de un nou CATACLISM de proporţii

2 minute de citit Publicat la 16:23 07 Sep 2012 Modificat la 16:23 07 Sep 2012
După cutremure apocaliptice, Japonia se pregăteşte de un nou CATACLISM de proporţii
Oamenii de ştiinţă japonezi au dat predicţii sumbre asupra activitaţii vulcanice din această ţară.

Conform specialiştilor niponi, Vulcanul Fuji, situat pe muntele omonim, va erupe, în viitorul apropiat, din cauza unor presiuni tectonice mult mai mari decât cele estimate că ar fi fost acumulate acum mai bine de 300 de ani, la ultima răbufnire violentă a magmei din miezul pământului.
Geologii au dat cifre care la dau fiori autorităţilor. 400.000 de oameni vor fi afectaţi de producerea unui asemenea fenomen, iar costurile de refacere a infrastructrii locale ar depăşi 30 de miliarde de dolari.

Institutul Naţional de Cercetare Seismologică şi Prevenţie a Dezastrelor a avertizat că ultimul cutremur puternic de anul trecut, cel cu magnitudinea de 9 grade pe scare Richter, dar şi replicile mari şi dese ale acestuia, a creat o presiune uriaşă asupra camerei magmei, fapt ce va duce la o erupţie inevitabilă.

Fuji a fost deja clasificat ca un vulcan activ, dar specialiştii din domeniu au intrat în posesia unor noi date, conform cărora presiunea actuală din interior este de 1.6 megapascali, de 16 ori mai mult pentru condiţiile unei eruperi iminente.
Până acum, Fuji nu şi-a intensificat activitatea tectonică, dar acest lucru se poate întâmpla oricând, avertizează seismologii.
"Cu toate acestea, Fuji poate erupe şi la câţiva ani după cutremurul din 2011 şi de aceea trebuie să fim foarte atenţi şi totodată prudenţi", a precizat echipa de cercetători, într-o declaraţie publică.

Muntele Fuji reprezintă un simbol naţional pentru Japonia, iar acum devine un potenţial pericol uriaş pentru populaţia din împrejurimi.

În 2004, guvernul de la Tokio a estimat că o erupere de proporţii a vulcanului ar afecta aproape jumătate de milion de oameni, iar pagubele s-ar ridica la peste 31 de miliarde de dolari.
De asemenea, există temerea că un astfel de incident ar genera un uriaş nor de praf şi cenuşă vulcanică, care ar putea călători 100 de km. În acest caz, capitala niponă ar fi paralizată şi reluarea funcţionării normale ar putea dura luni întregi.

Prefecturile din vecinătatea Muntelui Fuji, Kanagawa, Yamanashi, Shizuoka şi Tokio, plănuiesc să facă un exerciţiu de evacuare în masă, până în anul 2014, iar noi adăposturi împotriva dezastrelor vor fi gata până în primăvara anului 2013.

Ultima erupţie a vulcanului a avut loc în anul 1707, şi a durat două săptămâni. În acest timp, se crede că Fuji a emis peste 800 de milioane de metri cubi de cenuşă, care s-a răspândit pe arii extinse, acoperind chiar şi vechea capitală, Edo, aflată la 100 de km distanţă.
După nefericitul fenomen natural, foarte multe persoane au murit înfometate, resursele de hrană fiind distruse sau diminuate considerabil, în funcţie de zonele afectate.

×
x close