Antena 3 CNN Life Știinţă Dragonii de Komodo au dinţi de fier. Studiu: „Această caracteristică nu a mai fost semnalată niciodată la o reptilă carnivoră”

Dragonii de Komodo au dinţi de fier. Studiu: „Această caracteristică nu a mai fost semnalată niciodată la o reptilă carnivoră”

dragon komodo
Dragon Komodo pe o plajă. Sursa foto: Getty Images
de Mia Lungu    |    24 Iul 2024   •   21:01

Temutul dragon de Komodo, originar din Indonezia, posedă un strat de fier pe dinţii săi care acţionează ca nişte lame şi îl ajută să îşi ucidă prada, au descoperit oamenii de ştiinţă în urma unui studiu ale cărui concluzii au fost publicate miercuri, relatează AFP, potrivit Agerpres.

"Această caracteristică nu a mai fost semnalată niciodată la o reptilă carnivoră", au notat autorii studiului, publicat în jurnalul ştiinţific Nature Ecology & Evolution.

Condus de cercetători de la King's College din Londra, care au folosit tehnologii avansate de imagistică, studiul relevă că această reptilă, cea mai mare şopârlă din lume, are un strat protector de fier pe dinţi.

Acest strat de fier descoperit de cercetători este vizibil în special pe dentiţia dragonilor de Komodo, însă unele caracteristici similare au fost observate anterior la alte reptile, inclusiv alte specii de varani, crocodili şi aligatori.

Studiul precizează că fierul joacă "un rol crucial în menţinerea dinţilor" la aceste şopârle uriaşe, care îi folosesc pentru a-şi ucide prada.

Ele atacă o varietate de animale, de la rozătoare la bivoli de apă, cărora le aplică muşcătura lor veninoasă.

Cercetătorii au emis ipoteza că un astfel de strat de fier ar fi putut fi prezent la dinozaurii carnivori, însă s-a pierdut în timp, nemaifiind găsită nicio astfel de urmă pe dinţii fosilizaţi ai reptilelor şi dinozaurilor apropiaţi de dragonul de Komodo.

Dragonii de Komodo trăiesc pe insula cu acelaşi nume şi pe insula învecinată Flores.

Mii de turişti ajung în fiecare an în acest arhipelag din estul Indoneziei, singurul loc din lume unde aceste şopârle uriaşe pot fi văzute în habitatul lor natural.

Potrivit Uniunii Internaţionale pentru Conservarea Naturii (IUCN), în sălbăticie mai există doar 3.458 de dragoni de Komodo, adulţi şi pui.

Aceste reptile, care pot măsura până la trei metri lungime şi pot cântări până la 90 de kilograme, sunt ameninţate de activitatea umană şi de schimbările climatice, care le afectează habitatul. 

×
Citește mai multe din Știinţă
» Vezi toate știrile din Știinţă
Cele mai noi știri
Parteneri
x close