Antena 3 CNN Life Știinţă ”Dracula”, cea mai mare creatură zburătoare din istorie, a fost descoperită în România

”Dracula”, cea mai mare creatură zburătoare din istorie, a fost descoperită în România

pterozaur profimedia
”Dracula”, cea mai mare creatură zburătoare din istorie, a fost descoperită în România. Foto: Profimedia
de Laura Dinu    |    08 Oct 2024   •   20:00

Ideea unui pterozaur de dimensiunile celor din Jurassic Park este destul de înspăimântătoare, dar imaginați-vă unul de 3,5 metri înălțime și o anvergură a aripilor mai mare decât a unui autobuz. O astfel de creatură a existat cu adevărat, și ar putea fi cel mai mare animal care a zburat vreodată. Mai mult decât atât, aceasta ar fi fost descoperită chiar în România. 

O întrebare importantă este cum de ”Dracula”, acest pterozaur gigantic, și alții din aceeași specie, au ajuns la asemenea dimensiuni. 

Potrivit unui nou studiu publicat în revista Current Biology, citat de IFL Science, condus de cercetători de la Universitatea din Leicester, dimensiunile gigantice ale pterozaurilor se datorează unor adaptări ale membrelor lor care le-au permis să se deplaseze mai bine pe sol.

”Această adaptare le-a permis să crească la dimensiuni colosale”

Echipa de cercetători a descoperit o schimbare distinctă în perioada mijlocie a Jurasicului, când anatomia membrelor pterozaurilor a devenit asemănătoare cu cea a animalelor terestre.

„La pterozaurii timpurii, membrele posterioare erau conectate de o membrană de zbor, care îngreuna semnificativ mersul și alergarea", a declarat coautorul studiului, Dr. David Unwin.

„La pterozaurii mai avansați, această membrană s-a separat, permițând fiecărui membru posterior să se miște independent. Aceasta a fost o inovație esențială, care a îmbunătățit mobilitatea pterozaurilor pe sol.”

Această adaptare le-a permis să crească la dimensiuni colosale, a explicat Unwin. „Eliberați de constrângerile cățărării, acești pterozauri au putut să atingă dimensiuni gigantice, unele specii devenind adevărați giganți ai Mezozoicului.”

Supranumit „Dracula” de oamenii de știință

Rezultatele studiului arată importanța de a privi dincolo de trăsăturile evidente pentru a face noi descoperiri.

„Faptul că pterozaurii puteau zbura este doar o parte a poveștii lor”, a spus autorul principal al studiului, Robert Smyth. „Explorând modul în care trăiau în copaci sau pe sol, putem începe să înțelegem rolurile pe care le jucau în ecosistemele antice.”

Supranumit „Dracula” de oamenii de știință (din motive evidente), acest pterozaur gigant a fost descoperit în Transilvania, România. Deși specia exactă nu este clară, se crede că face parte din familia Azhdarchidae, un grup de pterozauri care au trăit în perioada Cretacicului târziu și sunt cunoscuți pentru dimensiunile lor impresionante.

Cea mai mare creatură din istorie?

Dimensiunile lui ”Dracula” i-au făcut pe unii să se întrebe dacă era capabil să zboare. Dacă da, atunci ar putea fi cea mai mare creatură zburătoare din istorie. Cu toate acestea, rămășițele pterozaurului au fost găsite fragmentate, ceea ce face dificilă obținerea unui răspuns clar, deși unele cercetări recente sugerează că și cei mai mari pterozauri ar fi fost capabili să zboare.

×
Subiecte în articol: pterozaur dinozaur Jurasic Transilvania
Citește mai multe din Știinţă
» Vezi toate știrile din Știinţă
Cele mai noi știri
Parteneri
x close