Pentru prima dată, arheologii s-au afundat în viaţa regilor antici din Biblie, explorând un altar care datează dinaintea Templului lui Solomon cu trei sau patru decenii.
Ei au găsit dovada că religia iudaică era practicată în timpul regelui David, religie care interzicea consumul cărnii de porc şi gravarea pietrelor cu imagini care să reprezinte oameni sau animale, ambele interdictii fiind clar formulate in Biblie.
Potrivit
DailyMail, profesorul Yosef Garfinkel, de la Institutul de Arheologie din cadrul Universităţii Ebraice, a făcut săpături la Khirbet Qeiyafa, un oraş fortificat in Iudeea, langa Valea Elah, unde a găsit ceramică, instrumente de metal şi piatră, şi multe obiecte de artă şi de cult.
Altarele descoperite aici sunt cu 30-40 de ani mai vechi decât construcţia Templului lui Solomon. De aceea, este considerată prima dovada a existenţei religiei iudaice pe acest teritoriu.
Noile informaţii sunt extrem de importante atât pentu arheologi, cât şi pentru experţii biblici şi religioşi.
Tradiţia biblică prezintă poporul Israel ca practicând o religie diferită de toate celelalte naţiuni ale Orientului Apropiat, fiind monoteistă.
Cu toate acestea, nu este clar dacă aceste practici au fost formulate în timpul monarhiei, sau mai târziu, în timpul epocii persane sau elenistice.
Lipsa imaginilor de cult care reprezintă oameni sau animale în cele trei altare, oferă dovezi că locuitorii aveau un cult diferit de cel al canaaniţilor sau filistenilor, respectând interdicţia icoanelor.
Descoperirea atestă şi un stil architectural caracteristic perioadei regelui David. Ele confirmă ceea ce istoricii credeau până acum despre alcătuirea palatului regal şi a Templului din Ierusalim.