Antena 3 CNN Life Știinţă Dispozitivul revoluționar care ajută pacienții cu cancer să nu își mai piardă părul

Dispozitivul revoluționar care ajută pacienții cu cancer să nu își mai piardă părul

perie cadere par
Dispozitiv revoluționar care ajută pacienții cu cancer să nu își mai piardă părul. Foto: Getty Images
de Laura Dinu    |    26 Oct 2024   •   07:00

Pentru pacienții cu cancer, pierderea părului cauzată de tratament poate fi greu de suportat. Se estimează că aproximativ 65% dintre persoanele care fac chimioterapie suferă de această problemă, deoarece medicamentele atacă celulele, dar nu pot face diferența între cele canceroase și cele sănătoase, cum ar fi cele din foliculii de păr. În anumite tipuri de cancer, cum ar fi cel de sân, pierderea părului apare la 99,9% dintre pacienți, scrie CNN.

Deși părul începe de obicei să crească din nou în câteva luni după terminarea tratamentului, 56% dintre pacienții chestionați într-un studiu din 2019 au considerat pierderea părului drept cel mai greu efect secundar al chimioterapiei. În unele cazuri, aceasta chiar i-a determinat pe unii să refuze tratamentul.

O metodă de limitare a căderii părului este răcirea scalpului, o tehnică ce implică purtarea unui dispozitiv conectat la un aparat care răcește scalpul, reducând astfel fluxul de sânge către foliculii de păr și cantitatea de medicament absorbită. Eficiența acestei metode variază, dar în testele clinice, aproximativ jumătate dintre pacienții care au încercat-o și-au păstrat cel puțin 50% din păr.

Totuși, răcirea scalpului are și dezavantaje. „Unul dintre ele este că aparatele sunt mari și fixe, ceea ce înseamnă că pacienții trebuie să fie tratați pentru pierderea părului înainte, în timpul și după fiecare ședință de chimioterapie, petrecând astfel de două sau trei ori mai mult timp în spital”, spune Aaron Hannon, CEO și fondator al Luminate, o companie startup din Irlanda care lucrează la o cască inovatoare pentru a îmbunătăți această tehnologie.

Casca, numită Lily, este complet portabilă, permițând pacienților să plece imediat după finalizarea tratamentului. Hannon afirmă că pacienții trebuie să o poarte timp de aproximativ 90 de minute după tratament. În loc de răcire, casca folosește presiune, ceea ce elimină necesitatea perioadei de prerăcire, funcționând astfel mai rapid. De asemenea, se pune accent pe confortul pacienților, deoarece terapia cu răcire poate fi rece și inconfortabilă, în timp ce casca Lily oferă o alternativă mai plăcută.

Presiune delicată

Luminate a efectuat teste clinice în Europa, cu rezultate promițătoare: aproximativ 75% dintre pacienți nu și-au pierdut deloc părul, conform companiei. „Pacienții care urmează un tratament comun pentru cancerul de sân, de exemplu, au finalizat 12 cicluri de tratament și și-au păstrat aproape tot părul”, a spus Hannon. „Nu am avut evenimente adverse serioase legate de dispozitiv, așa că siguranța a fost destul de bună”.

Hannon subliniază că pierderea părului nu afectează doar aspectul pacienților, ci și bunăstarea lor generală și relațiile cu ceilalți. „Una dintre motivațiile noastre a fost experiența pacienților,” spune el. „Nu voi uita niciodată discuția cu o mamă tânără care avea cancer de sân. Pierderea părului era importantă nu doar din punct de vedere estetic, dar ea își dorea ca cei mici ai ei să creadă că este bine și să evite discuțiile despre boala ei. Pierderea părului a fost ceea ce a forțat acea conversație.”

Luminate intenționează să înceapă teste clinice în SUA și Europa anul viitor, cu scopul de a lansa casca în SUA după obținerea aprobării FDA. Costul acesteia este estimat la aproximativ 1.700 de dolari per cască, în timp ce răcirea scalpului costă între 1.500 și 3.000 de dolari.

Casca funcționează prin aplicarea unei forțe compresive pe toată suprafața scalpului, ceea ce duce la colapsarea capilarelor din jurul foliculilor de păr. Astfel, o cantitate mai mică de medicament ajunge la foliculii de păr, iar lipsa de oxigen face ca orice agent chimic care ajunge totuși acolo să fie mai puțin reactiv și mai puțin eficient.

Luminate, care are 35 de angajați, a început în 2018 ca un proiect de cercetare la Universitatea din Galway, Irlanda, iar recent a strâns 15 milioane de dolari finanțare.

Schimbarea experienței chimioterapiei

Andrea Smith, asistentă-șef la Memorial Sloan Kettering’s Breast and Imaging Center din New York, afirmă că frica de a pierde părul afectează deciziile de tratament ale pacienților. „Unii pacienți au ezitat să accepte un anumit tratament știind că își vor pierde părul”, spune ea.

Smith, care nu este implicată în proiectul Luminate, lucrează cu tehnologia de răcire a scalpului de aproximativ opt ani și consideră că un dispozitiv portabil ar fi o îmbunătățire binevenită.

Indiferent de metodă, prevenirea pierderii părului este „revoluționară” pentru tratamentul cancerului, adaugă ea. „Pacienții simt că lumea știe că au cancer doar pentru că nu mai au păr. Răcirea scalpului le oferă șansa de a-și păstra o parte din păr și de a primi tratamentul optim pentru boala lor.”

Conform lui Hannon, primele rezultate cu noua cască bazată pe presiune arată beneficii similare. „Pentru pacienții care au avut succes, impactul a fost uriaș. Pentru unii, această cască le-a schimbat complet experiența tratamentului de chimioterapie, și asta este cu adevărat emoționant.”

×
Parteneri
x close