Antena 3 CNN Life Știinţă Dieta care scade riscul de demență cu 31%, chiar și în cazul diabetului de tip 2 și al bolilor de inimă, potrivit unui nou studiu

Dieta care scade riscul de demență cu 31%, chiar și în cazul diabetului de tip 2 și al bolilor de inimă, potrivit unui nou studiu

cereale legume fructe alimente antiinflamatorii
Cereale, legume și fructe. Sursa foto: Getty Images
de Mia Lungu    |    14 Aug 2024   •   08:39

O dietă antiinflamatorie cu cereale integrale, fructe și legume, în locul unei diete inflamatorii axate pe carne roșie și procesată și pe alimente ultraprocesate, cum ar fi cerealele zaharoase, sucurile, cartofii prăjiți și înghețata, a redus riscul de demență cu 31%, potrivit unui nou studiu, transmite CNN.

Acest beneficiu a fost valabil chiar și pentru persoanele cu diagnostice existente de afecțiuni cardiometabolice, cum ar fi diabetul de tip 2, bolile de inimă sau accidentele vasculare cerebrale, a declarat Abigail Dove, autorul principal al studiului publicat luni în revista JAMA Network Open.

"Urmarea unei diete antiinflamatorii a fost legată de un risc mai scăzut de demență, chiar și în rândul persoanelor cu boli cardiometabolice care prezintă deja un risc ridicat de demență", a declarat Dove, doctorand la Centrul de Cercetare a Îmbătrânirii de la Karolinska Institutet din Solna, Suedia.

De fapt, persoanele care trăiesc cu diabet de tip 2, accident vascular cerebral sau boli de inimă, care au consumat cele mai multe alimente antiinflamatoare "au dezvoltat demență cu 2 ani mai târziu decât cei cu boli cardiometabolice și o dietă proinflamatoare", a adăugat ea.

Scanările cerebrale ale celor care au urmat o dietă antiinflamatoare au arătat, de asemenea, niveluri semnificativ mai scăzute ale biomarkerilor cerebrali de neurodegenerare și leziuni vasculare, a spus Dove.

Chiar dacă studiul este observațional și nu poate arăta cauza și efectul, constatările reflectă cercetările existente care arată o legătură între inflamația alimentară și sănătatea creierului, a declarat, prin e-mail, Dr. David Katz, specialist în medicina preventivă și stilul de viață, care nu a fost implicat în studiu.

"Este foarte probabil ca o dietă de calitate superioară, mai puțin inflamatorie, să aibă un impact direct asupra mai multor căi legate de sănătatea creierului și neurocognitivă în timp", a declarat Katz, fondatorul organizației non-profit True Health Initiative, o coaliție globală de experți dedicată medicinei stilului de viață bazată pe dovezi.

Ce este o dietă antiinflamatoare

Modul biologic exact în care alimentele influențează căile inflamatorii nu este încă pe deplin înțeles. Cu toate acestea, cercetătorii cred că dependența de alimentele zaharoase, ultraprocesate și abundența de grăsimi saturate din carnea roșie și carnea procesată, care este comună în dieta occidentală - împreună cu poluarea, fumul de țigară, radiațiile, materialele plastice și pesticidele - poate duce la activarea crescută a radicalilor liberi în organism.

Radicalii liberi sunt molecule cu electroni neîmperecheați. Impulsionate să caute o pereche, acestea jefuiesc alte celule de electronii lor, provocând daune celulare care pot contribui la boala Alzheimer și la alte demențe și boli cronice.

În plus, cercetătorii cred că alimentele foarte procesate și grase pot declanșa, de asemenea, niveluri mai ridicate ale altor biomarkeri inflamatori, cum ar fi proteina C reactivă, interleukina 6 și factorul de necroză tumorală α.

Cercetările au sugerat că elementele antiinflamatorii precum vitaminele, carotenoidele și flavonoidele din alimente precum fructele și legumele pot neutraliza radicalii liberi și alți markeri inflamatori și pot reduce stresul asupra organismului, potrivit Clinicii Mayo.

Un creier mai sănătos, cu alimente antiinflamatoare

Noul studiu a analizat modelele alimentare a peste 84 000 de adulți fără demență, cu vârsta mai mare de 60 de ani, cu un diagnostic de diabet de tip 2 și/sau boli de inimă sau accident vascular cerebral, care făceau parte din UK Biobank, un studiu longitudinal care include participanți din Anglia, Scoția și Țara Galilor.

Fiecare persoană a fost întrebată de cinci ori despre consumul a 206 alimente și 32 de băuturi care au fost împărțite în niveluri de nutrienți inflamatori și antiinflamatori.

Dosarele medicale au fost examinate în următorii 15 ani pentru a descoperi dacă există vreo asociere între consumul celor mai mici și al celor mai mari cantități de alimente inflamatorii și diagnosticul de demență. În plus, aproape 9 000 dintre participanți au fost supuși, de asemenea, unor scanări ale creierului prin imagistică prin rezonanță magnetică sau IRM.

Scanările au constatat că persoanele cu boli cardiometabolice care au consumat cele mai multe alimente antiinflamatoare au avut un volum mai mare de materie cenușie - indicând mai puțină neurodegenerare - și intensități mai mici ale materiei albe, care sunt semne de leziuni vasculare în creier, comparativ cu persoanele care au consumat o dietă inflamatorie.

"Chiar și după ce cineva se confruntă cu o afecțiune cronică, cardiometabolică, adoptarea unei diete de calitate superioară pare să ofere o anumită protecție creierului, reducând și întârziind semnele de degradare atât funcționale, cât și anatomice.", a spus Katz.

×
Citește mai multe din Știinţă
» Vezi toate știrile din Știinţă
Cele mai noi știri
Parteneri
x close