Însă profesorul Josef Dufek, de la Universitatea Georgia Tech a analizat un crater lăsat de un fragment de rocă cu aproximativ 3,5 miliarde de ani în urmă, şi a realizat după adâncimea craterului că atmosfera trebuie să fi fost cândva mult mai groasă ca acum.
Potrivit DailyMail, acesta şi-a început cercetările pe baza unui fragment de piatră propulsat în atmosfera marţiană în timpul unei erupţii vulcanice, acum aproximativ 3,5 miliarde de ani.
Marte Spirit Rover a aterizat în anul 2007, iar acesta a putut să arunce o privire atentă la fragmentele lăsate şi să calculeze dimensiunea şi profunzimea acestora. Echipa a creat apoi cratere proprii pentru comparaţie şi particule de aceeaşi dimensiune cu cele găsite de Marte Spirit Rover.
Cercetătorii au scos la iveală prin anumite măsurători faptul că era nevoie de o presiune atmosferică de 20 mai mare decât cea de acum pentru a fi format un crater de dimensiunea celui găsit. Acest lucru sugerează că Marte a avut odată o atmosferă mult mai groasă.
Un studiu anterior a demonstrat că pe Marte a fost găsit ipsos, indicând faptul că pe această planetă a existat apă.