Misteriosul semnal radio detectat anul trecut de un radiotelescop rus în direcţia constelaţiei Hercule este de fapt de origine terestră, provenind de la un satelit militar rusesc, conform concluziilor unor cercetători din cadrul Observatorului Astrofizic Special aparţinând Academiei Ruse de Ştiinţe, informează Live Science, potrivit Agerpres.
În urmă cu câteva zile a fost publicată informaţia conform căreia, în luna mai a anului trecut, o echipă de astronomi ce folosea uriaşul radiotelescop rusesc RATAN-600 a detectat un misterios semnal radio provenit din apropierea stelei HD 164595, aflată la 94 de ani lumină distanţă de Terra. Caracteristicile semnalului i-a făcut pe oamenii de ştiinţă să susţină că nu pot exclude ipoteza că acesta ar fi fost produs de o civilizaţie extraterestră, deşi recunoşteau încă de atunci că explicaţia este probabil una mult mai prozaică.
'Calculele şi analizele ulterioare cu privire la semnal au ajuns la concluzia că acesta este cel mai probabil de origine terestră', nota astronomul Yulia Sotnikova într-un material publicat de Observatorul Astrofizic Special aparţinând Academiei Ruse de Ştiinţe.
Semnalul detectat în mai 2015 ar putea proveni de la un satelit militar rusesc, la fel cum s-a întâmplat şi în cazul unei 'alarme false' similare produse în perioada Războiului Rece, conform explicaţiilor oferite de Alexander Ipatov, directorul Institutului de Astronomie Aplicată din cadrul Academiei Ruse de Ştiinţe.
Cu toate acestea, descoperirea va face obiectul unei dezbateri în cadrul celei de-a 67-a ediţii a Congresului Internaţional de Astronomie care va avea loc în Guadalajara, Mexic, în 27 septembrie.
Steaua dinspre care părea că vine semnalul este similară Soarelui. Oamenii de ştiinţă ştiu despre aceasta că are cel puţin o planetă, însă ar putea avea mai multe. Semnalul a fost detectat la 15 mai 2015 cu ajutorul radiotelescopului RATAN-600, în Republica Karaciai-Cerchezia din Rusia, în apropierea graniţei cu Georgia. Echipa de astronomi a fost condusă de Nikolai Bursov de la Academia Rusă.