Antena 3 CNN Life Știinţă Descoperirea Universului: O imagine incredibilă arată o gaură neagră supermasivă care aruncă un jet de materie în spațiul interstelar

Descoperirea Universului: O imagine incredibilă arată o gaură neagră supermasivă care aruncă un jet de materie în spațiul interstelar

Mia Lungu
2 minute de citit Publicat la 13:15 06 Apr 2025 Modificat la 13:15 06 Apr 2025
gaura neagra jet materie spatiul cosmic universul
O gaură neagră supermasivă aruncă un jet de materie în spațiul interstelar. Sursa foto: ESO/C. Marconcini et al.

O galaxie îndepărtată adăpostește o gaură neagră supermasivă vorace care pare să se joace cu „mâncarea” sa, într-o nouă imagine dinamică obținută cu ajutorul Very Large Telescope (VLT), potrivit Live Science.

Situată la peste 12 milioane de ani-lumină de Pământ, o galaxie spirală cunoscută sub numele de NGC 4945 suflă vânturi puternice de materie dinspre gaura neagră supermasivă aflată în centrul său. Folosind Very Large Telescope (VLT) al Observatorului European Austral (ESO), care se află pe muntele Cerro Paranal din deșertul Atacama din nordul Chile, astronomii au surprins o imagine de aproape a nucleului activ al galaxiei și a vânturilor rapide care ies din gaura neagră.

„În centrul aproape fiecărei galaxii se află o gaură neagră supermasivă”

Fotografia sugerează că „resturi” de materie interstelară sunt împrăștiate în spațiu în timp ce gaura neagră înfometată își înfulecă cina. „În centrul aproape fiecărei galaxii se află o gaură neagră supermasivă”, au afirmat oficialii ESO într-o declarație care însoțește noua imagine VLT din 31 martie. "Unele, precum cea din centrul propriei noastre Căi Lactee, nu sunt deosebit de înfometate. Dar gaura neagră supermasivă din NGC 4945 este flămândă, consumând cantități uriașe de materie."

Vânturile galactice, reprezentate în imagine ca jeturi luminoase de materie în formă de con, se mișcă atât de repede încât gazul și praful scapă probabil din galaxie și sunt ejectate în spațiul intergalactic înainte ca gaura neagră să se poată înfrupta din ele.

„Acest devorator dezordonat, contrar reputației tipice de devorator a unei găuri negre, suflă vânturi puternice de material”, au adăugat oficialii ESO.

Cum se mișcă vânturile galactice

Observațiile recente ale VLT au fost realizate ca parte a unui studiu mai amplu privind modul în care se mișcă vânturile în galaxii. Datele MUSE arată că vânturile galactice observate în NGC 4945 accelerează pe măsură ce se îndepărtează de gaura neagră centrală, spre periferia galaxiei. Acesta este un comportament neobișnuit, având în vedere că, în general, vânturile galactice încetinesc pe măsură ce se deplasează spre exteriorul unei galaxii.

Aceste vânturi rapide pot avea un impact semnificativ asupra galaxiei gazdă. Prin ejectarea de material din galaxie, vânturile inhibă formarea stelelor.

„De asemenea, arată că găurile negre mai puternice își împiedică propria creștere prin eliminarea gazului și a prafului din care se hrănesc, conducând întregul sistem mai aproape de un fel de echilibru galactic”, au declarat oficialii ESO în comunicat. „Acum, cu aceste noi rezultate, suntem cu un pas mai aproape de înțelegerea mecanismului de accelerare a vânturilor responsabile de modelarea evoluției galaxiilor și a istoriei universului.”

În vederea de aproape a NGC 4945, nucleul activ al galaxiei este ascuns de praful și gazele atrase în această zonă de puternica atracție gravitațională a găurii negre, care se hrănește cu materialul interstelar. Vânturile galactice strălucitoare strălucesc prin norii de praf și gaz, ieșind din gaura neagră. Imaginea mărită a fost suprapusă peste o imagine mai largă a NGC 4945, luată de telescopul MPG/ESO din La Silla, Chile.

×
x close