Ostrom a făcut parte din echipa care a descoperit o colonie antică, care se pare că este izolată de mai bine de 2800 de ani. Microbii trăiesc într-o "saramură" cu o salinitate mai mare de 20%, o concentraţie mare de amoniac, azot, hidrogen, sulf, nitrat de azot şi oxid de azot - cele mai mari concentraţii descoperite vreodată într-un mediu subacvatic.
"Este un mediu incredibil. Descoperirea ne dă indicii despre alte locuri izolate şi îngheţate de pe Pământ, dar şi despre potenţiale modele de viaţă de pe alte planete acoperite de gheaţă care ar putea adăposti depozite saline şi oceane. Unul dintre acestea este Europa, unul dintre sateliţii planetei Jupiter", a explicat Nathaniel Ostrom.
În timp ce pe suprafaţa Pământului apa este sursa vieţii, plantele folosesc fotosinteza pentru a obţine energie, în izvoarele termale de pe fundul oceanului, departe de razele Soarelui, energia chimică eliberată de procesele hidro-termale întreţin viaţa.
Viaţa în Lacul Vida este complet lipsită de Soare şi oxigen. În schimb, este formată din concentraţii mari de hidrogen gazos, nitraţi, nitriţi şi oxid de azot care oferă energia chimică pe care se bazează tot ecosistemul microbian izolat.
Aceste procese oferă noi perspective asupra modului în care viaţa se dezvoltă pe Pământ şi funcţia asupra altor organisme planetare, spune Ostrom.