Oamenii de ştiinţă americani au descoperit o legătură directă între creier şi sistemul imunitar prin intermediul unor vase a căror existență nu era cunoscută până în prezent. Descoperirea este una majoră, spun cercetătorii, putând fi utilizată în tratarea unor maladii grave, precum scleroză în plăci şi autism.
"Atunci când colegii mi-au arătat prima dată rezultatele preliminare, am spus o singură propoziţie «Vor trebui să modifice manualele de anatomie»", a declarat Profesorul Kevin Lee, directorul departamentului de ştiinţe neuronale de la Universitatea Virginia din Statele Unite.
Coordonatorul studiului, Jonathan Kipnis, profesor la Centrul de Imunologie Cerebrală de la Universitatea Virginia, subliniază de asemenea importanţa descoperirii.
„Această descoperire schimbă în întregime modul în care percepem interacțiunea neuro-imunitară. Am perceput-o întotdeauna ca pe ceva ezoteric care nu poate fi studiat. Dar acum putem adresa întrebări fiziologice. (...) Credem că pentru fiecare boală neurologică care prezintă o componentă imunologică, aceste vase ar putea juca un rol crucial”, afirmă Kipnis, potrivit
medicalxpress.com. „Este greu de crezut că aceste vase nu ar fi implicate într-o boală neurologică cu o componentă imunitară.”
Descoperirea conexiunii între creier şi sistemul imunitar a avut loc în momentul în care doctorul Antoine Louveau, un cercetător din laboratorul lui Kipnis, a dezvoltat o metodă de a monta meningele unui șoarece – membranele care înconjoară creierul – pe o singură lamă, pentru a putea fi analizate ca un întreg.