Celule suşă embrionare au fost utilizate în premieră, cu succes, pentru a recrea tiroida unui şoarece, experiment care aduce noi perspective în ceea ce priveşte utilizarea terapeutică a acestor celule pluripotente, informează
AFP.
La Universitatea liberă din Bruxelles (ULB), echipa cercetătorului Sabine Castagliola (de la Institutul de cercetări interdisciplinare în biologie umană şi moleculară) a fost capabilă "să genereze prima tiroidă in vitro", spune Francesco Antonica, un specialist care a lucrat la acest proiect.
"Pentru a realiza acest lucru, am utilizat celule suşă pluripotente şi capacitatea lor de a se dezvolta în tipuri diferite de celule care compun un corp viu", a spus acesta.
După ce au testat mai multe tehnici, cercetătorii au pus la punct "procedura corectă" pentru a transforma aceste celule suşă în "ţesut tiroidian producător de hormoni", adică ceea ce face o tiroidă în stare naturală, a explicat Antonica.
Faptul şi mai interesant este că ţesutul a fost implantat cu succes unui şoarece care nu avea tiroidă.
Transplantul a fost capabil să producă hormoni tiroidieni, "o perioadă îndelungată, în mod eficace şi regulat", iar şoarecele chiar s-a vindecat de hipotiroidia de care suferea.
Cercetătorii speră să poată creea o tiroidă pornind de la celule suşă care să poată vindeca la om problemele hormonale provocate de proasta funcţionare a acestei glande situate la baza gâtului.
Hormonii tiroidieni exercită o activitate stimulatoare foarte importantă pentru organism şi sunt esenţiali în creşterea şi maturizarea scheletului şi a sistemului nervos.
În luna iunie, mai mulţi cercetătorii japonezi au obţinut un ficat funcţional pornind de la câteva celule suşă pluripotente umane (iPS). Această reuşită medicală deschide drumul spre obţinerea unor organe artificiale, care ar putea să acopere penuria constantă de pe piaţa transplanturilor de organe. Celulele suşă sunt adeseori recuperate din embrioni, însă această practică este considerată imorală. În schimb, celulele iPS sunt create în laborator, prin implantarea a patru tipuri de gene în celule epiteliale umane, pe care le reprogramează.
Două echipe de cercetători, din Statele Unite şi din Japonia, au descoperit celulele suşă pluripotente în anul 2006.