Descoperirea acestei stele, prezentată în ultimul număr al revistei Nature, ridică numeroase întrebări și sfidează înțelegerea fizicii, care se află la originea unora dintre cele mai extreme evenimente care se produc în Univers.
Această stea neutronică a fost inclusă în categoria unor surse de lumină pe cât de strălucitoare pe atât de rare, așa-numitele surse de radiații X ultra-luminoase (ULX — ultra-luminous x-ray). Deși nu este cea mai mare astfel de sursă observată, această stea neutronică are o strălucire de 10 ori mai puternică decât orice altă stea neutronică descoperită până în prezent.
Obiectele cosmice ULX apar, de obicei, atunci când o gaură neagră devorează o stea din apropiere. Imensa forță gravitațională a unei găuri negre atrage gazele fierbinți ale stelei, așa cum am desfășura un ghem de sfoară, consumând încet steaua din apropiere. Pe măsură ce gazul stelar se prăbușește în gaura neagră, se formează un disc ultra-luminos, extrem de fierbinte, în jurul găurii negre, disc pe care astronomii îl pot observa de pe Pământ. Temperatura gazelor din acest disc este de ordinul zecilor de milioane de grade pe scara Fahrenheit, iar cea mai mare parte a luminii pe care o emite un astfel de disc este sub formă de radiații X.
Începând cu anii '70, oamenii de știință au început să detecteze astfel de obiecte pe care le-au denumit ULX. Deși originea acestor obiecte cosmice nu este foarte bine cunoscută, oamenii de știință bănuiesc că ele se formează în astfel de sisteme cosmice binare compuse dintr-o stea și o gaură neagră.
De asemenea, până în prezent se credea că obiectele ULX se formează doar în jurul găurilor negre active, în contextul imensei lor atracții gravitaționale, dar descoperirea acestei noi stele neutronice foarte strălucitoare infirmă această teorie, conform revistei Nature.