Vega, o stea din apropierea Pământului, este înconjurată de un disc de reziduuri cosmice. Până acum, oamenii de știință credeau că discul este un semn că ar putea exista planete în jurul acesteia, însă recent au descoperit că este posibil să se fi înșelat, portivit earthsky.org.
Când au analizat steaua prima dată cercetătorii au crezut că discul de resturi din jurul acesteia reprezintă o dovadă a faptului că acolo ar putea exista planete, însă, potrivit noilor descoperiri, acest lucru s-ar putea să fie fals.
Oamenii de știință au aflat că discul este surprinzător de neted și nu reușesc să înțeleagă de ce nu s-au format planete în jurul stelei.
Planetele se formează în discuri rotative de gaz și praf în jurul stelelor. Oamenii de știință au prezis acest lucru încă din secolul al XVIII-lea , dar nu au avut dovezi până în 1984, când astronomii care foloseau satelitul în infraroșu (IRAS) au observat un exces ciudat de lumină în jurul stelei Vega. Ei au interpretat acest lucru ca pe un disc de material care formează planete. A fost primul dintre multele discuri de resturi identificate în jurul stelelor.
Acum, astronomii de la Universitatea din Arizona au folosit telescoapele spațiale Webb și Hubble pentru a studia discul de resturi al lui Vega. În mod surprinzător, discul este aproape complet neted: nu au găsit nicio dovadă a vreunei planete.
„Este ridicol de neted”
„Discul Vega este neted, ridicol de neted. Este un sistem misterios pentru că nu seamănă cu niciun alt disc observat până acum”, a explicat Andras Gaspar, astronom la Universitatea din Arizona (SUA) și unul dintre autorii cercetării.
La mijlocul anilor 1990, Hubble a găsit discuri în jurul multor stele formate recent. Discurile sunt probabil locuri de formare a planetelor, migrare și uneori distrugere.
„Arhitectura sistemului Vega este semnificativ diferită de propriul nostru sistem solar”, a explicat Schuyler Wolff, un alt cercetător de la Universitatea din Arizona.
Spre exemplu, steaua din apropiere, Fomalhaut, are aproximativ aceeași vârstă și temperatură ca Vega, dar discul lui Fomalhaut este foarte diferit de al acesteia. Fomalhaut are trei discuri distincte de resturi, despre care oamenii de știință cred că au fost „șlefuite” de gravitația planetelor.
„Având în vedere asemănarea fizică dintre stelele Vega și Fomalhaut, de ce Fomalhaut pare să fi putut să formeze planete, iar Vega nu a făcut-o?”, s-a întrebat George Rieke, de la Universitatea din Arizona.
Vega este cea mai strălucitoare stea din constelația Lira, de două ori mai mare decât Soarele nostru și se află la aproximativ 25 de ani-lumină depărtare de Pământ.