La suprafața planetei Marte a fost detectat pentru prima dată azot în nitrați, element esențial vieții. Descoperirea a fost făcută de o echipă de oameni de știință cu ajutorul unor instrumente ale robotului marțian american Curiosity, a anunțat NASA - transmite miercuri AFP.
Nitrații sunt o categorie de substanțe care conțin azot într-o formă care poate folosi organismelor vii, a explicat Agenția spațială americană. Descoperirea aduce astfel o dovadă în plus că pe Planeta Roșie au existat în trecut condiții propice existenței vieții.
Azotul este indispensabil tuturor formelor de viață cunoscute, constituind un element cheie al unor molecule mai mari, ca ADN-ul, care codifică informațiile genetice ale vieții. Pe Pământ, ca și pe Marte, azotul se găsește în stare gazoasă în atmosferă, sub forma a doi atomi care, pentru că sunt uniți, nu se pot combina ușor cu alte elemente. Atomii de azot trebuie să fie ori singuri, ori fixați pe molecule de oxigen pentru a putea da naștere la reacții chimice indispensabile vieții. O moleculă de nitrat, formată dintr-un atom de azot și trei atomi de oxigen, constituie sursa de azot fixată care se poate combina cu o varietate de alți atomi și molecule.
Oamenii de știință subliniază totuși că nu există niciun indiciu care să sugereze că moleculele de nitrat descoperite de un instrument de pe Curiosity provin de la un organism viu. Suprafața planetei Marte este în prezent inadecvată oricărei forme de viață cunoscute.