Antena 3 CNN Life Știinţă Descoperire spectaculoasă în Antarctica. A fost găsit pentru prima dată chihlimbar pe continent: „O piesă din puzzle”

Descoperire spectaculoasă în Antarctica. A fost găsit pentru prima dată chihlimbar pe continent: „O piesă din puzzle”

Bianca Chirilă
1 minut de citit Publicat la 19:16 13 Noi 2024 Modificat la 19:16 13 Noi 2024
peisaj din antarctica
Antarctica este cel mai sudic loc din lume în care a fost descoperit chihlimbar. FOTO: Getty Images

O echipă de oameni de ştiinţă a descoperit pentru prima dată chihlimbar în Antarctica, transmite agenţia DPA, potrivit Agerpres.

Antarctica este cel mai sudic loc din lume în care a fost descoperit chihlimbar, o răşină fosilă de culoare galben-maronie, după cum a declarat marţi Institutul Alfred Wegener din Germania (AWI).

Chihlimbarul a fost descoperit într-un miez de sediment pe care cercetătorii l-au extras din solul marin, de la o adâncime de aproape 1.000 de metri, în Marea Amundsen, cu ajutorul unui dispozitiv de forare, în timpul unei expediţii realizate la bordul spărgătorului de gheaţă Polarstern în 2017.

O echipă condusă de AWI, cu sediul în oraşul-port Bremerhaven din nordul Germaniei, şi de Universitatea Tehnică Bergakademie Freiberg a publicat descoperirea în jurnalul ştiinţific Antarctic Science.

„Descoperirea e încă o piesă a puzzle-ului”

„Fragmentele de chihlimbar analizate oferă ocazia unei înţelegeri directe a condiţiilor de mediu ce predominau în vestul Antarcticii în urmă cu 90 de milioane de ani. A fost foarte interesant să realizăm că, la un moment dat în istoria lor, toate cele şapte continente au avut condiţii de mediu care au permis supravieţuirea copacilor producători de răşină”, a declarat Johann P Klages, geolog marin la AWI .

Chihlimbarul descoperit nu este mare. În vederea efectuării analizelor, cercetătorii au fost nevoiţi să zdrobească materialul iniţial în fragmente de aproximativ un milimetru pentru a putea extrage chihlimbarul. Chiar şi aşa, ei au reuşit să identifice posibile rămăşiţe de scoarţă de copac.

„Descoperirea noastră reprezintă încă o piesă a puzzle-ului şi ne va ajuta să dobândim o mai bună înţelegere asupra mediului mlăştinos, bogat în conifere, de pădure tropicală temperată, identificat în apropiere de Polul Sud în perioada de la mijlocul Cretacicului”, a declarat Henny Gerschel de la Universitatea Tehnică Bergakademie Freiberg. 

×
x close