Autoritatea Israeliană pentru Antichităţi (IAA) a anunţat luni cea mai importantă descoperire arheologică submarină din ultimii 30 de ani, constând în epava unui vas comercial care s-a scufundat, în urmă cu 1.600 de ani, în apropiere de ţărmul Israelului de azi, informează DPA şi EFE.
Vaporul se pare că s-a zdrobit de stânci, în tipul unei furtuni, lângă portul antic Cesarea, a declarat arheologul Jacob Sharvit de la IAA, după ce în nisipul de pe fundul mării din acea zonă s-au găsit aproximativ 20 de kilograme de monede, statui din bronz, ancore de fier şi de lemn, obiecte folosite la navigare de echipajele navei scufundate.
Cercetarea care a scos la lumină aceste comori a fost efectuată în ultimele săptămâni, pornind de a o informaţie primită de IAA de la doi scufundători amatori.
Multe dintre obiectele descoperite sunt foarte bine conservate, aşa cum este cazul unei lămpi pe care se poate vedea chipul zeului Soare, o statuie de zeiţei Luna, precum şi o altă lampă, cu imaginea unui sclav african.
Monedele au încrustat portretele împăratului roman Constatin cel Mare (care a trăit între 272-337) şi al lui Licinius, care a domnit în partea de est a Imperiului Roman între 308-324 şi care a fost un rival al lui Constantin.
Localizarea obiectelor descoperite sugerează o navă ''care transporta o încărcătură de metal pentru reciclare şi care se pare că a fost surprinsă de o furtună la intrarea în port şi s-a scufundat după ce s-a lovit de malurile stâncoase'', a menţionat Jacob Sharvit.