Antena 3 CNN Life Știinţă Descoperire arheologică neașteptată la poarta unui celebru palat regal din Cambodia: Povestea celor 12 statui găsite întâmplător

Descoperire arheologică neașteptată la poarta unui celebru palat regal din Cambodia: Povestea celor 12 statui găsite întâmplător

descoperire arheologica statui Palat Regal Angkor Thom cambodia
12 statui au fost descoperite la poarta nordică a vechiului Palat Regal din Angkor Thom, în Cambodia. Sursa foto: Facebook/ Apsara National Authority
de Mia Lungu    |    28 Oct 2024   •   21:00

Arheologii au descoperit în timpul unei excavări recente la poarta nordică a vechiului Palat Regal din Angkor Thom (ultima capitală a Imperiului Khmer), aflat în Parcul Arheologic Angkor din Cambodgia, 12 statui de gardieni ai porţilor, a declarat Autoritatea Naţională Apsara (ANA) într-un comunicat emis luni, informează Xinhua, potrivit Agerpres.

Arheologul Sorn Chanthorn a declarat că săpăturile sunt rodul unei proiect de colaborare între ANA şi Echipa Guvernamentală China-Cambodgia pentru Protejarea Angkorului (CCSA).

"Aceste statui au fost descoperite în timp ce studiam structura porţii şi căutam pietre căzute", a explicat el. "În mod notabil, cea de-a 12-a statuie a fost găsită îngropată la o adâncime de 140 de centimetri", a adăugat arheologul.

ANA este agenţia guvernamentală responsabilă de gestionarea, protejarea şi conservarea Parcului Arheologic Angkor, din provincia Siem Reap (nord-vest), înscris în Patrimoniului Mondial UNESCO.

Chanthorn a precizat că cele 12 statui din gresie variază ca dimensiune şi formă, unele măsurând 110 cm, altele 100 cm. "Fiecare statuie prezintă ornamente faciale şi de păr diferite", a subliniat specialistul.

După descoperire, echipa de arheologi a documentat locaţiile originale ale statuilor, a făcut fotografii şi le-a pregătit pentru curăţare şi restaurare înainte de a le aşeza în poziţiile lor iniţiale, a adăugat el.

"Experţii cred că aceste statui de gardieni ai porţilor exemplifică stilul Khleang, aliniindu-se cu perioada de construcţie a Palatului Regal din secolul al XI-lea", a precizat Chanthorn.

Din vechiul Palat Regal mai pot fi văzute azi câteva ziduri şi unele intrări (gopuras).

Parcul Arheologic Angkor, cea mai populară destinaţie turistică din această ţară din Asia de Sud-Est, a atras aproape 700.000 de vizitatori internaţionali în perioada ianuarie-septembrie 2024, generând venituri brute de 32,5 milioane de dolari americani din vânzarea biletelor, potrivit companiei de stat Angkor Enterprise.

×
Parteneri
x close