Antena 3 CNN Life Știinţă Descoperire arheologică neașteptată, în Marea Britanie: Un mozaic „menit să fie văzut de alți oameni”, care „a stat ascuns mii de ani"

Descoperire arheologică neașteptată, în Marea Britanie: Un mozaic „menit să fie văzut de alți oameni”, care „a stat ascuns mii de ani"

descoperire arheologica oras roman wroxeter marea britanie
Randare 3D cu mozaicul descoperit în orașul roman Wroxeter. Sursa foto: Paul Belford/ Heritage Innovation
de Mia Lungu    |    14 Aug 2024   •   13:56

Un mozaic remarcabil de bine conservat, care a fost "ascuns timp de mii de ani", a fost descoperit de arheologi în nord-vestul Angliei, potrivit CNN.

Mozaicul, care prezintă pești și delfini, a fost descoperit în orașul roman Wroxeter. Al patrulea oraș ca mărime din Marea Britanie romană, care era aproape la fel de mare ca Pompei în perioada sa de glorie, ruinele sale supraviețuiesc acum ca sit arheologic și educațional la aproximativ 80 km vest de Birmingham.

Având încă culorile alb, roșu, albastru și galben, mozaicul este primul descoperit la Wroxeter din 1859, potrivit unui comunicat de presă al Vianova Archaeology, care a fost implicată în săpătură.

Acesta se afla probabil în sala de mese a unei persoane înstărite sau a unui oficial al orașului obișnuit să "primească oaspeți bogați", care era "hotărât să impresioneze oamenii cu acest mozaic fin", a declarat pentru CNN Win Scutt, curator senior de proprietăți la English Heritage, care administrează situl.

Mozaicul a fost "menit să fie văzut de alți oameni"

Scutt a adăugat că arheologii nu pot fi complet siguri de funcția sa, deoarece au avut doar o "privire" asupra sa.

"Nu este doar un lucru autoindulgent", a adăugat Scutt despre mozaic. "Cred că în mare parte este vorba despre afișarea exterioară, despre poziția ta", a spus el, adăugând că mozaicul a fost "menit să fie văzut de alți oameni".

Potrivit lui Roger White, arheolog la Universitatea din Birmingham, în Wroxeter nu a mai fost găsit niciodată un mozaic cu șase culori, pentru care a fost nevoie ca pietrele să fie importate din afara zonei locale și care prezintă astfel de desene.

"Este foarte mult în concordanță cu gusturile vremii, deci este cineva care știe despre modă și ce să pună pe mozaicuri, sunt în armonie culturală", a adăugat White.

„Nu am bănuit niciodată că vom găsi un mozaic frumos și intact, care a stat ascuns timp de mii de ani”

Descoperirea unui astfel de mozaic, în special a unuia care datează de la începutul secolului al II-lea, a fost o binecuvântare neașteptată pentru arheologi. Când au început săpăturile, aceștia se așteptau să descopere doar descoperiri din secolul al IV-lea, deoarece le este interzis să sape prin rămășițe din cauza semnificației istorice a sitului, a spus Scutt.

"Arheologia va fi multistratificată", a explicat el. "Va fi oraș peste oraș, deoarece orașul a durat cel puțin 300 de ani, deci există o mulțime de niveluri, iar noi am reușit să coborâm doar la nivelul superior".

Mozaicul a supraviețuit probabil în tot acest timp doar pentru că încăperea a fost umplută cu resturi de construcție pentru a-i ridica interiorul, probabil cândva în secolul al III-lea sau al IV-lea, ceea ce le-a permis arheologilor să ajungă la el fără să sape prin alte straturi.

"Săpăturile noastre au fost în speranța de a descoperi pereții acestei clădiri, dar nu am bănuit niciodată că vom găsi un mozaic frumos și intact, care a stat ascuns timp de mii de ani", a adăugat Scutt într-un comunicat de presă al organizației caritabile English Heritage.

Clădire monumentală uriașă: „Trebuie să fi dominat centrul orașului timp de sute de ani"

Săpăturile, conduse în comun de Vianova Archaeology, Albion Archaeology, Universitatea din Birmingham și English Heritage, au scos la iveală și un mic altar pătrat sau mausoleu, precum și o clădire monumentală enormă, lungă de 50 de metri, situată pe una dintre străzile principale din Wroxeter.

Până în prezent, arheologii nu au putut data cu exactitate clădirea monumentală, deoarece nu au excavat șanțurile în care se află și nu au teorii clare care să explice prezența unei clădiri atât de mari, deși Scutt speculează că poate a fost o structură ceremonială la început și poate mai târziu a devenit magazine.

"Este un pic prea devreme pentru a spune data exactă, dar a fost în mod clar o clădire masivă care trebuie să fi dominat centrul orașului timp de sute de ani", adaugă el.

Aceste noi descoperiri se adaugă la istoria orașului Wroxeter, despre care cercetătorii au stabilit că conținea mai mult de 200 de case, o baie civică, un forum, o primărie și un centru judiciar. Acesta a fost fondat la mijlocul secolului I ca o fortăreață legionară, înainte ca soldații să se mute, iar vechea fortăreață a continuat să se dezvolte într-un oraș înfloritor.

Astăzi, poziția sa rurală a protejat-o de dezvoltarea modernă, ceea ce înseamnă că "în mijlocul unui oraș roman există un nivel extraordinar de conservare, pe care nu îl găsești nicăieri altundeva în țară", a declarat Scutt.

"Așadar, Wroxeter era special chiar și înainte de descoperirea mozaicului", a adăugat el.

×
Citește mai multe din Știinţă
» Vezi toate știrile din Știinţă
Cele mai noi știri
Parteneri
x close