Antena 3 CNN Externe Mapamond Descoperire arheologică majoră, ținută secretă până acum: 141 de monede de aur de la opt împărați romani au fost găsite în Luxemburg

Descoperire arheologică majoră, ținută secretă până acum: 141 de monede de aur de la opt împărați romani au fost găsite în Luxemburg

Mia Lungu
2 minute de citit Publicat la 18:48 10 Ian 2025 Modificat la 18:53 10 Ian 2025
descoperire arheologica luxemburg monede aur imparati romani
Arheologii din Luxemburg au descoperit un tezaur de monede romane de aur vechi de 1.700 de ani. Sursa foto: C. Nosbusch/ INRA

Arheologii din Luxemburg au descoperit un somptuos tezaur de monede romane de aur vechi de 1.700 de ani, care fusese așezat lângă fundațiile unui mic fort roman de tip turn.

Echipa a dezgropat 141 de monede de aur, care au fost bătute între anii 364 și 408 d.Hr., în Holzthum, un sat din nordul Luxemburgului. Monedele prezintă portretele a opt împărați, dar trei monede înfățișează un conducător neașteptat: Eugenius, un împărat nelegitim al Imperiului Roman de Vest care a domnit doar doi ani (392 - 394).

Acest uzurpator, Eugenius, profesor de retorică și funcționar de curte, a fost proclamat împărat al Occidentului de către un ofițer militar puternic, la câteva luni după ce împăratul occidental Valentinian al II-lea a fost găsit spânzurat în circumstanțe misterioase. Cu toate acestea, Teodosie I, împăratul creștin din Orient, a refuzat să îl recunoască pe Eugeniu și a dezaprobat presupusa sa politică de toleranță religioasă. Acest lucru a dus la un conflict armat și a culminat cu înfrângerea sângeroasă și moartea lui Eugeniu în bătălia de la Frigidus din septembrie 394. Monedele sale sunt deosebit de rare, deoarece perioada sa la putere a fost atât de scurtă.

„Este o descoperire arheologică majoră”

„Aceasta este o descoperire arheologică majoră, deoarece este extrem de rar să poți studia un întreg depozit monetar antic în contextul său arheologic”, au scris cercetătorii într-o declarație tradusă de Institutul Național de Cercetări Arheologice (INRA) din Luxemburg.

Din cauza semnificației sale istorice, descoperirea a fost ținută secretă timp de aproape patru ani, săpăturile sub conducerea INRA desfășurându-se între 2020 și 2024. Echipa s-a confruntat, de asemenea, cu condiții periculoase, deoarece în zonă erau îngropate mai multe muniții și explozivi din cel de-al Doilea Război Mondial, ceea ce a determinat Serviciul de luptă împotriva minelor al armatei luxemburgheze (SEDAL) să ajute la săpături.

Monede de aur în valoare de aproximativ 322.000 de dolari

Monedele de aur sunt solidi, un termen care provine din latinescul „solidus”, însemnând „solid” - o referire la conținutul lor de aur constant și fiabil.

Monedele, fiecare cântărind aproximativ 4,5 grame, au fost introduse la începutul secolului al IV-lea, în timpul epocii „Imperiului Roman Superior”. Solidusul a rămas relativ stabil timp de secole și s-a răspândit în întreaga regiune mediteraneană.

În urma unei analize independente, care a luat în considerare „starea excelentă” a monedelor și „prezența unor exemplare rare”, monedele au fost evaluate la 308.600 de euro, adică aproape 322.000 de dolari. În conformitate cu dispozițiile legale privind patrimoniul cultural, această sumă este rezervată celor care au drepturi legale, cum ar fi deținătorii de proprietăți, asupra descoperirii.

„Va mai dura ceva timp pentru a procesa săpăturile și descoperirile”, a declarat ministrul luxemburghez al culturii, Eric Thill, într-o declarație parlamentară tradusă, „dar, fără îndoială, ne va spori cunoștințele și înțelegerea ultimului secol al Imperiului Roman în Occident”.

×
x close