Antena 3 CNN Life Știinţă Depresia ar putea fi tratată prin stimularea electrică a creierului direct la domiciliu. Ce simte pacientul şi care este procedura

Depresia ar putea fi tratată prin stimularea electrică a creierului direct la domiciliu. Ce simte pacientul şi care este procedura

O persoana care poarta pe cap o casca cu electrozi pentru stimularea electrica
Tehnica stimulării electrice este sigură, nu provoacă disconfort, poate fi practicată pe aproape toți pacienții și nu are efecte secundare, susţin specialiştii. Sursa foto: Getty images (poza cu caracter ilustrativ)
de N.B.    |    26 Oct 2024   •   08:00

Utilizarea curentului electric pentru tratarea creierului devine din nou larg răspândită. Un studiu publicat în revista "Nature Medicine" detaliează beneficiile unei căști echipate cu electrozi pentru a trata depresia direct la domiciliul pacientului. Teste similare, realizate fie în spital, fie acasă, sunt efectuate și pentru Alzheimer, Parkinson, dureri cronice, dependențe, dureri de cap și multe alte boli.

Conform La Repubblica, stimularea electrică a creierului folosită astăzi este foarte diferită de electroşocurile folosite ca terapie în trecut. În primul, se aplică pe cap descărcări de aproximativ un miliamper, în puncte foarte precise, care nu sunt percepute de pacient. Șocul electric folosea curenți de o mie de ori mai puternici.

Profesoara Barbara Borroni, care predă neurologie la Universitatea din Brescia a precizat pentru presa din Italia: "Mai sunt multe încă de înțeles și dezvoltat, dar tehnicile de stimulare electrică sau magnetică a creierului devin instrumente destul de comune pentru tratarea multor boli neurologice sau psihiatrice. Pentru fiecare tulburare trebuie stimulată o zonă foarte specifică a creierului".

Aceasta a povestit cum se desfăşoară întreaga procedură: "Am încercat să tratăm pacienții cu Alzheimer. În timpul unei vizite preliminare la spital am făcut casca pentru a se potrivi pe capul persoanei tratate. Pacienta a efectuat sedinţele de stimulare la domiciliu, urmărită de medici prin apel video. Rezultatele au fost bune. Într-un studiu anterior, de data aceasta pe pacienți care au avut dificultăți de mers din cauza unei probleme la creierul mic, beneficiile au durat patru luni după încheierea tratamentului".

Chiar și starea de spirit a celor 173 de pacienți prezentaţi în publicaţia Nature, care provin din Marea Britanie și Statele Unite și urmăriţi de King's College London, s-a îmbunătățit după aplicarea electrozilor pe cele două părți ale frunții. Scorul mediu de depresie a scăzut de la 19 la 11. Casca a fost activată mai întâi de 5 ori pe săptămână timp de 3 săptămâni, apoi de 3 ori pe săptămână timp de încă 7 săptămâni. Fiecare ședință a durat o jumătate de oră, medicii fiind conectați prin apel video pentru a verifica dacă totul merge bine.

Căștile folosite acasă, care promit să îmbunătățească performanța creierului au ajuns să fie promovate și vândute pe internet: sunt populare printre pasionații de jocuri video, de exemplu. Însă pericolul folosirii necorespunzătoare a acestei căşti este una dintre preocupările medicilor care prescriu stimularea electrică pacienților lor.

"Electrozii sunt programați de medici: pot fi folosiți doar atunci când sunt stabiliţi în protocolul de tratament și numai cu parametrii hotărâți în spital", explică Borroni. "Tehnica este sigură, nu provoacă disconfort, poate fi practicată pe aproape toți pacienții și nu are efecte secundare. Dacă respectiva casca este purtată incorect și electrozii nu stimulează zona afectată, eficacitatea se pierde pur și simplu, dar nu se produce nicio deteriorare. Stimularea electrică a intrat de curând în protocoalele noastre de tratament, dar cred că o vom folosi din ce în ce mai mult în viitor."

Curentul continuu, curentul alternativ sau stimularea magnetică sunt variante ale aceleiaşi familii de tratamente care acţionează asupra transmiterii semnalelor electrice între neuroni. În cazul curentului continuu, folosit în acest caz pentru depresie, se restabilește fluxul de electricitate între neuroni care fusese pierdut.

Stimularea magnetică este poate cea mai incisivă și eficientă dintre tehnicile care acționează asupra sinapselor, adică asupra conexiunilor electrice dintre neuroni, dar necesită echipamente voluminoase și poate fi administrată doar în spital, ceea ce reprezintă o problemă în condițiile în care terapia necesită aproape zilnic sesiuni.

×
Parteneri
x close