Antena 3 CNN Life Știinţă De ce în spațiu rănile se vindecă mai încet

De ce în spațiu rănile se vindecă mai încet

Cosmonaut aflat în spaţiu
În experimentul, numit "Suture in Space", au fost analizate modele de răni suturate dezvoltate din mostre de țesuturi biologice. Sursa foto: Getty images (poza cu caracter ilustrativ)
de N.B.    |    27 Oct 2024   •   07:00

În spațiu, rănile se vindecă mai încet: este concluzia unui experiment internațional coordonat de Italia, în cadrul căruia Universitatea din Florența a colaborat cu alte universități și companii italiene. Studiul a fost prezentat la Milano, la congresul internațional de astronautică Iac24.

În experimentul, numit "Suture in Space", au fost analizate modele de răni suturate dezvoltate din mostre de țesuturi biologice, trimise în urmă cu doi ani la Stația Spațială Internațională (ISS), unde au rămas timp de nouă zile înainte de a fi aduse înapoi pe Pământ și analizate.
    
Studiul italian arată că "Procesul de reparare a țesuturilor se modifică în comparație cu ceea ce se întâmplă pe Pământ".

Conform Ansa, cercetarea a durat șapte ani, de la faza de planificare până la analizarea rezultatelor. Aceasta a fost condusă de Monica Monici, de la departamentul de științe biomedicale experimentale și clinice al Universității din Florența, în colaborare cu departamentul de cercetare din cadrul unei companii lider în producția de sisteme laser pentru aplicații medicale.

Cercetarea a fost selectată de Agenția Spațială Europeană și finanțată de Agenția Spațială Italiană.

Coordonatorii studiului au relatat cum s-a desfăşurat experimentul: "Toate probele biologice au fost împărțite și împărtășite cu diferitele grupuri de cercetare italiene și europene implicate în proiect. Fiecare a efectuat analize specifice pe porțiuni de țesut, ale căror date au fost colectate și prelucrate pentru a obține o imagine cât mai completă a rezultatelor. Concluziile experimentului, în primă instanță, au confirmat ceea ce sugeraseră deja alte cercetări preliminare: procesul de vindecare a rănilor din spațiu este întârziat și alterat față de Pământ. Unul dintre principalele obiective ale proiectului a fost acela de a obține informații despre faza de remodelare a țesuturilor în timpul procesului de vindecare a rănilor."

×
Parteneri
x close